Három betű, ami miatt a szolgáltatók imába foglalják az 5G-t

Szűcs Ádám

DSS, dynamic spectrum sharing, vagyis dinamikus spektrum megosztás. Ez az 5G azon képessége, ami túlmutat a mobilhálózat-generációk korábban megismert fejlődési ívén, mégis a legjobbat hozza ki a rendelkezésre álló lehetőségekből.

Arról már korábban írtunk, hogy az 5G-t sokan a mmWawe, vagyis a nagyon magas frekvenciatartományú adatátvitellel azonosítják. Ez az, amivel a letöltések igazán gyorsak lesznek, amivel az 5G követi elődjei példáját: a korábbinál magasabb frekvenciatartomány, szélesebb spektrum, sűrűbben rakott tornyok. Hiszen a jel terjedése annál korlátozottabb, minél magasabb frekin sugározzuk azt.

De az 5G azért is jó, mert nem csak ebben a tartományban működik, hanem egészen alacsony spektrumokban is. Az 5G hálózata úgy lesz kialakítva, hogy képes lesz mindenkinek a számára leginkább megfelelő módon és frekvencián küldeni a jelet, ha nagy sávészélesség kell, akkor azt részesítve előnyben, ha azonban tornyoktól távol próbálunk csatlakozni, úgy is kiszolgál.

A DSS mára az egyik legfontosabb képességgé vált a most bevezetésre kerülő 5G szabványban. Amit ígér, a “spektrumok megosztása” azt jelenti ugyanis, hogy egy szolgáltató képes lesz ugyanabban a spektrumblokkban a 4G-s és az 5G-s ügyfeleket is kiszolgálni, vége lesz azoknak az időknek, amikor minden technológiának csak a számára kijelölt blokkok állnak rendelkezésre. Hogy ez miért jó? Mert dinamikusan lehet változtatni az egyes blokkokban a felhasználók számát aszerint, hogy épp mi az optimális a kérések szempontjából.

Tehát: a szolgáltatónak nem kell az értékes LTE spektrumból fenntartani egy blokkot az 5G számára, hogy aztán az elhagyatva álljon addig, amíg meg nem érkeznek rá a felhasználók. Az igény szerinti elosztás valóban megvalósulhat.

Mint korábban írtuk, a magasabb frekvencia szélesebb spektrumtartományokkal is együtt jár, valójában leginkább ez a felelős azért, hogy az 5G gyorsabb lesz elődjénél. És itt jön a képbe a fenti szabály nagyszerűsége: mindegy, hogy egy szolgáltató milyen frekvencián szolgáltat, és hogy neki mennyire fáj egy 100 Mhz-es spektrum fenntartása az adott célra (a a 900 MHz tartományban nagyon, a 30 GHz-en már nem annyira). Ha nem kell lefoglalni egy adott célra egy blokkot, akkor azok dinamikusan felhasználhatók egészen addig, amíg valóban szüksége lesz rá az adott igénylőnek.

Az 5G tehát nem elsősorban gyorsabb lesz elődjeinél, hanem okosabb. Képes lesz priorizálni és elosztani a terhelést annak érdekében, hogy a végén mindenki azt a szolgáltatást kapja, amit elvár. A szolgáltatók pedig bevonhatják a már meglévő 4G spektrumaikat, anélkül, hogy valójában fel kellene áldozniuk bármit.

2020 első felében várják az első készülékeket, amit támogatják a DSS-t. A hálózati szoftver készen lesz év végére – állította Paul Challoner, az Ericsson egyik vezetője.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.