Az 5G lesz az a szabvány, amit teljesen elfelejthetünk?

Szűcs Ádám

Techradaron olvastunk egy érdekes felvetést: azt mondta ki, hogy az 5G olyan lehetőségeket kínál, és remélhetőleg annyira elterjedt lesz, hogy onnantól kezdve nem lesz értelme tudni, mi is az az 5G.

A jelenségről a Qualcomm vezetője beszélt, szerinte ugyanis ha mindenünk összeköttetésben van, akkor többé nincs értelme use case-ekről beszélni, egyszerűen működik minden, érzékelhető akadozás vagy sebességcsökkenés miatti várakozás nélkül. Olyan lenne a mobilinternet, mint az elektromosság. Magától értetődő közmű.

Az 5G-s hálózatok alacsony késleltetéssel, jelenleg elképzelhetetlen le- és feltöltési sebességgel kecsegtetnek, mindemellett alacsony bitre vetített költségekkel, így várható, hogy nagyon elterjedt lesz.

Mi, akik végigkísérték a mobilhálózatok fejlődését, egy emberként számoltunk: EDGE!, 3G!, HSDPA !, 4G!. Mindegyik hatalmas mérföldkő volt, és változásokat hozott az életünkbe. De azért mindig benne volt, benne van a fejünkben, hogy ott, ahol épp állunk, megfelelő-e az internet sebessége. Letölthetünk-e egy nagyobb fájlt, egy appot, nézzünk-e videót? Még Magyarországon is, ahol ez a probléma világviszonylatban az egyik legkisebb.

Az 5G a szakértő szerint olyan lesz, mint az elektromosság. Ahogy otthon sem úgy hívjuk az elektromos művektől kapott szolgáltatást, hogy 3 x 32 Amper (még akkor sem, ha ez egyébként sokkal jobb, mint például a 2 x 16 A), úgy az internetre sem hivatkozunk azontúl semmilyen szabványnévvel. Csak egyszerűen: van, nincs.

Az állítás egyébként nem nélkülöz egy jó adag optimizmust, hiszen az 5G szabványt ugyan 2019-re ígérik, bár az adatszolgáltatási hálózat 2020 előtt sehol nem áll majd fel. Az EU nemrég fogadta el a bevezetési roadmap-et, e szerint 2025-ig az európai városokban elindul a szolgáltatás. Vagyis egy technológiai értelemben távoli jövőről beszélünk, a kezünkben jelenleg a szabvány igen kecsegtető, de mégiscsak elvi számai vannak.

Mi valószínűleg nem felejtjük el a szabványok nevét, sebességét nézni, hiszen ezzel foglalkozunk. De a gyerekeink biztosan máshogy állnak majd a kérdéshez: nekik már nem feltétlenül mond sokat majd, hogy az internetelérés módja változhat. Olyan kérdés lesz, mint az Amper: az iskolában mesélt róla a tanár.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.