Mekkora adatcsomag kell napi egy óra hanghíváshoz a népszerű programok esetében?

Szűcs Ádám

Három éve már megvizsgáltuk a kérdést, és arra jutottunk, hogy két-háromszoros eltérés is lehet a különféle hanghívó programok között — abban a tekintetben legalábbis, melyik program hány kilobájtot forgalmaz le percenként. Mivel sokan használják a VoIP (interneten keresztül bonyolított hanghívás) megoldásokat, nem mindegy, melyik mennyit fogyaszt, hogy végül melyik hány százalékát “eszi meg” a korlátos adatcsomagunknak.

Akinek korlátlan adatcsomagja van, vagy általában wifiről intéz mindent, annak teljesen mindegy, mennyi a fogyasztás. Aki viszont 4G-ről (3G-ről, 5G-ről stb.) hívogat másokat rendszeresen, és számolja a gigabájtokat, bizony jó tudnia, mire számítson. Nem csak a videóhívások miatt ketyeg a mérő gyorsan.

Újra megnéztük a WhatsApp, a Messenger, a Skype és a Viber által egy perc alatt forgalmazott adatmennyiséget, sőt idén még bevettük a Google Duo elnevezésű chatprogramot is.

A Whatsapp kissé kisebb, a Messenger és a Skype kissé nagyobb forgalmat bonyolított egy perc alatt, de egyik programnál sem volt az az érzésünk, hogy túlságosan átértékelték volna a helyzetet a készítőik, vagy új tömörítési megoldást használtak volna. Az idei meglepetés egyértelműen a Viber volt, ami három éve nálunk egy megabájt felett “evett” percenként, most azonban egy első néhány használatnál tapasztalható magasabb érték után stabilan beállt 300 kB körüli értékre. A Google Duo megoldása inkább a Skype irányában próbálkozik, tehát itt is egy megabájt feletti percenkénti forgalomra számítsunk.

Mit jelent ez havi lebontásban?

Mi úgy becsüljük, hogy az átlagos beszélgetési idő egy hónapban 300 perc körül mozoghat. Erre megvizsgálva az adatforgalmat, az alábbi mennyiségeket kapjuk, itt már megabájtban:

Akik azonban hosszabb beszélgetéseket folytatnak egy vagy több ismerősükkel minden nap, és a VoIP szolgáltatásokat tényleg szeretik korlátlanul kihasználni, azoknál már magasabb értékekkel lehet számolni. Ha naponta egy órás hívásokat bonyolítunk interneten keresztül, akkor 30 nap alatt az alábbi fogyasztásokat látjuk:

A “nagyfogyasztóknak” tehát 2 GB is kell, miközben az alacsony sávszélesség mellett is eldöcögő programok megelégszenek 500-600 MB-tal.

Természetesen a havi internetcsomagok díjában egy gigabájt forgalmazás ára jóval alacsonyabb, bármelyik fenti programot is használjuk, mint ha hanghívásra fizetnénk elő, és percenként fizetnénk.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.