Mennyi adatot fogyasztanak a hanghívások a legnépszerűbb programokkal?

Szűcs Ádám

Jó tudni, egy-egy VoIP vagy videochat alkalmazás mennyit “fogyaszt”, vagyis hány kilobájtot forgalmaz el egy perc beszélgetés alatt. Magyarországon akár kétezer forintot is kifizettetnek egy giga plusz adatért, lássuk, hogy mennyi beszélgetés fér ebbe, ha az adatcsomagunk terhére beszélgetünk.

Leteszteltünk négy igen népszerű VoIP alkalmazást – csak hangátvitelt vizsgáltunk -, iOS-en és Androidon egyaránt. A telefonok átlagosnak mondhatóak, mind az operációs rendszerek verziószámát, mind a készülékek képességeit tekintve. A programok mindegyik eszközön a legfrissebbek kiadásúak voltak. A teszt során a telefonok 4G-s hálózaton kommunikáltak egymással, végig ugyanabban a pozícióban. A hangminőséget nem vettük figyelembe, a teszt kizárólag a “fogyasztásra” figyelt.

Lássuk, mennyit forgalmaztak átlagosan egy perc alatt:

WhatsApp

Ez az alkalmazás volt a legkiszámíthatóbb, egyben a legszerényebb is. Minden méréskor 300 és 400 kilobájt között forgalmazott, és volt olyan is, hogy pontosan ugyanannyit fogyasztott egy gyorsabb hálózaton lógó iOS eszköz adatcsomagjából, mint egy szerényebb hálózaton csücsülő Androidos mobiléból.

Messenger

A Facebook megoldása volt a legkompaktabb: eleve egy nagyon népszerű, sokat használt programból indítjuk a hívást, ami szinte azonnal kapcsol. És nem is fogyaszt sokat: 600 kilobájt fölé sosem ment egy perc.

Skype

A Skype-ról hallottunk már jót is, rosszat is, mindenesetre a kapcsolás sebessége, és a program kevésbé felhasználóbarát megoldásai még hagynak kívánnivalót maguk után. Ráadásul adatzabáló a program: átlag több mint egy megát kér egy perc beszélgetésért.

Viber

Óriási a szórás a mért értékek között, de általában elmondható, hogy egyik sem volt alacsony. A program láthatóan néhány másodpercenként váltogatta a minőségi szintet, ennek megfelelően nyilván az átküldött audio-csomagok adatmennyiségét is.

A kérdés az volt, mennyi perc fér be egy gigabájtba. A mérésünk alapján azt mondhatjuk: van, hogy 3000, van, hogy csak 700. Ez azt jelenti, hogy 2000 Ft / gigabájt esetén egy perc beszélgetésért 0,7 – 2,8 forintot fizettünk, ezt pedig még telekom adó sem terheli. A lakosság számára pedig jó hír, hogy az ÁFA-ja is csak 18% a hanghívások 27%-a helyett. Azt mondhatjuk, hogy még a legrosszabb eset is elég jó a magyar percdíjakhoz képest.

Még érdekesebb a fenti grafikon, ha összevetjük egy Android Authority nevű oldal 2015 áprilisi mérésével. Megváltoztak az erőviszonyokebben a tekintetben (is).

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.