A TESZOR-átállásnak lehet nagyon kellemetlen vonzata is, ha nem figyelünk

SciamuS

2019. július 1-étől a korábbi SZJ számok helyett kötelezővé vált az új TESZOR számok alkalmazása. Alapesetben ez nem jelentene tragédiát, de az átállásnak sokaknak lehet fájdalmas vonzata, ha nem figyelnek. Emiatt ugyanis egyes vállalatok egy új, nem várt kiadással szembesültek.

A TESZOR (Termékek és szolgáltatások osztályozási rendszere) az egyes tevékenységek produktumait, azaz a termékeket és a szolgáltatásokat csoportosítja, és foglalja egységes rendszerbe. Ha kapunk egy számlát a szolgáltatótól, akkor azon a számlán az egyes termékek és szolgáltatások mellett egy számsorral fejezik ki azok besorolását, az ágazati eredetük alapján osztályozva. Már 2008 óta érvényben van, de a TESZOR ’15 (2015-ös verzió) idén júliusban a türelmi idő lejártát követően teljesen kiváltotta a megszűnő SZJ-számokat.

Készült egy hivatalos SZJ-TESZOR fordító tábla is, ami azonban – lévén eltérő osztályozási rendszerek – csak részben felel meg a korábbi megnevezéseknek, illetve a szolgáltatás tartalmának. Van olyan is, hogy egy korábban különálló szolgáltatást az új rendszerben más szolgáltatásokkal vonnak össze. És ez felvet egy kérdést: mi van, ha az így egybevont szolgáltatások, amikre korábban külön adószabályok vonatkoztak, az új rendszerben többé nem különíthetőek el egymástól?

A kérdés nem is annyira elméleti: mi például találtunk olyan tételt, aminél konkrétan új adózási szabályt kell érvényesíteni, csak azért, mert új besorolást kapott az adott szolgáltatás.

Nagyon eltérő volt ugyanis korábban az ISDN és az analóg csatlakozástípus adózása. Az analóg vonalaknak, szemben az ISDN-ekkel, SZJA és SzocHo (korábban EHO) vonzata is van, és miközben az ISDN vonalakon a teljes ÁFA visszaigényelhető volt, az analóg vonalakon ennek csak a 70%-a (feltéve, hogy a tényleges magánhasználat nem volt külön dokumentálva és számlázva a felhasználók felé, ami manapság rendkívül ritka). Ezt a távközlési magánhasználatra vonatkozó adójogszabály tartalmazza, és az SZJ számok meg is adták a lehetőséget a különbségtételre: az egyik SZJ 64.20.11., a másik SZJ 64.20.28 számon szerepelt.

Július óta azonban az új törvényben már a korábbi SZJ 64.20.28.1 „Integrált távközlési szolgáltatás” megszűnt és a fordítótáblázatban a 61.10.49. „Egyéb, vezetékes interneten nyújtott távközlési szolgáltatás” megnevezés szerepel, amely nem fedi le a korábbi szolgáltatás tartalmát és így az ISDN  szolgáltatások átkerültek a TESZOR 61.10.11 alá. Ez pedig azt jeleni, hogy a besorolással a fent említett, kedvezőtlenebb adóalapba tartoznak az ISDN csatlakozások is. 

Hogy ez mekkora többletkiadást jelent, az az alábbi példán látható.

Egy ISDN30 havidíja a Magyar Telekom ÁSZF-je szerint nettó 93 000 Ft. Erre korábban 27% (25 110 Ft) ÁFA-t kellett fizetni, amely azonban teljes mértékben visszaigényelhető volt. Az új besorolást követően azonban az ÁFA 30%-a, azaz 7 533 Ft nem igényelhető vissza, valamint további 9 059 Ft adó fizetendő utána SzJA és SzocHo formájában. Azaz egy ISDN30 után 16 592 Ft nem várt kiadás jelenik meg, amely az eddigi költség közel 20%-a!

Nem arról van szó, hogy az új rendszerben minden megváltozik, és káoszra lehet számítani: a szolgáltatások zöme a tartalmának megfelelő TESZOR besorolást kapott, de ahogy fent is látjuk, vannak olyan tételek, ahol a hatóság nem differenciált, és az egyéb távközlési szolgáltatás kalapba sorolta be a korábban megkülönböztetett műszaki megoldásokat, mindezzel „új” adófizetési kötelezettséget róva a vállalatokra.

Az adóhatással sújtott TESZOR számok a vezetékes távközlési szolgáltatások körében: 61.10.11, 61.10.12, 61.90.10, 61.10.49, 61.20.49

A két fő vezetékes szolgáltatót (Magyar Telekom és Invitech) megkérdeztük az eljárásukról, illetve, hogy milyen módon egyeztettek az adóhatósággal. Az Invitechtől nem érkezett válasz, de a Telekom az alábbiakat írta:

„A számlán szereplő szolgáltatás ÁFA levonhatóságát nem a szolgáltatás SZJ/ TESZOR szerinti besorolása, hanem elsődlegesen annak tartalma határozza meg, ügyfél saját besorolása alapján dönthet úgy, hogy a szolgáltatás, amit használ (pl. ISDN/kétcsatornás vonal) ÁFA levonási korlátozás alá nem eső szolgáltatás. A számlán feltüntetett TESZOR tehát tájékoztató jellegű, (jogilag az is rendben lenne, ha nem is szerepelne rajta).”

Terveink szerint NAV állásfoglalást kérünk a kialakult helyzetre vonatkozóan, ha lesz válasz, folytatjuk a témát. 

Feltehetjük a kérdést: miért is fontos ez nekünk? Ez a probléma csak a vezetékes távközlésre vonatkozik. Érdemes azonban beszélni az adóosztállyal, milyen, erre vonatkozó adókat fizetünk ma / vagy milyen ÁFA-t nem tudunk levonni. Ha ez egy elég nagy szám, akkor érdemes jobban belemenni a kérdésbe.

Mint távközlési tanácsadók, SciamuS szívesen segít!

Disclaimer: A SciamuS nem adószakértő, vagy jogi tanácsadó cég, így a fent írtakkal kapcsolatban mindenképp egyeztessen megfelelő szakemberrel.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.