Mi a vezetékes hang és adatátvitel jövője?

SciamuS

Eltűnnek az asztali telefonok? Minden otthonban streamelhetőek lesznek az 1080p-s filmek? Csupa olyan kérdés, amire a válasz már most látszik. Összegyűjtöttük, milyen trendek láthatóan a vezetékes hang- és adatátviteli technológiák területén.

Vezetékes hang

Az biztos, hogy a vezetékes hang aránya a teljes hangforgalmon belül tovább fog csökkeni, de

nem fog teljesen megszűnni.

Néhány területen továbbra is fontos szerepet fog betölteni:

  • CallCenter alkalmazásoknál a vezetékes hang, amellett hogy olcsóbb, műszakilag egyszerűbb beilleszteni. Hangrögzítést, színes számok alkalmazását, hívások átirányítását vagy a multicsörgést mind sokkal egyszerűbb megoldani egy vezetékes környezetben.
  • Olyan munkatársaknak továbbra is jobb a vezetékes telefon, akik egyértelműen helyhez kötöttek. Ezekben az esetekben, szakmai szempontból nem is szükséges a céges mobiltelefon.

A több telephelyre vonatkozó magánhálózat hangátvitelre már több éve létezik. Egy VPN hálózaton keresztül össze lehet kötni a telephelyeket oly módon, mintha egy telephelyként működne, akár nemzetközi szinten is.

Az ISDN-vonalak következő fejlődési szintje a SIP-trönk , ami telefonvonal közvetlen IP-n. Együtt a céges VPN-hálózattal azt eredményezi, hogy egy több telephelyes cég az összes eddigi csatlakozásait kiváltja egy (akár redundáns) SIP-trönkkel, ezzel jelentős költségeket megtakarítva.

A legjelentősebb eredménye pedig, hogy egyre több cég tér át a tiszta mobil beszéd kommunikációra („Go Mobile koncepció”) – tovább csökkentve a vezetékes terület részarányát.

A fő kérdés itt, hogy hogyan lehet ezt integrálni a vállalati folyamatokba.

Adathálózatok

Az utóbbi években, csökkenő egységárak mellett, folyamatosan nőtt a sávszélesség igény (az üzleti szereplők belső hálózataiban és az Internet összeköttetések esetén egyaránt). Ezeknek összetett hatása, hogy az adatvonalakra költött összeg nem változott jelentős mértékben.

A sávszélességek és adatforgalmak növekedésének oka az informatikai szolgáltatások központosítása, a publikus és privát felhők elterjesztése, illetve az alkalmazások komplexitásának növelése, beleértve az video- és képanyagok letöltését.

Az adatforgalom és ez által a sávszélesség-igények várhatóan tovább növekednek, mégpedig exponenciálisan. Ezt erősíti a hozzáférések árának további egységárra vetített csökkenése.

Tekintettel arra, hogy hálózatépítésnél a fizikai munka a drága, illetve hogy passzív hálózatokhoz csatlakozó eszközök ára folyamatosan csökken,

a szolgáltatók a jövőben már zömmel üvegszál alapú hálózatokat fognak építeni, nem csak a gerinceken, hanem a végpontokig („lastmile”). Az üvegszálak az igényesebb mono-módusú típusúak, melynek szinte nincs felső sávszélesség korlátja.

Ahol nem érdemes (távolság, költség vagy hozzáférés miatt) fizikai hálózatot telepíteni, ott kiváló alternatívát jelentenek a mikrohullám-alapú hálózatok. Az elérhető sávszélességek itt is folyamatosan nőnek, ma már egy pont-pont összeköttetésen akár 300 Mbit/s-ot is el lehet érni.

A mobil 4G hálózatok ma már bizonyos esetekben alternatívát jelenthetnek az üzleti szektorban is.

Minden bizonnyal a 4G szerepe, mint hálózatimegoldás-elem komplexebb hálózatokban, nőni fog jelentősen a jövőben – részben a vezetékes terület rovására is.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.