A Vodafone úgy döntött, itt ideje a RAN hálózatok új generációjának Európában

Szűcs Ádám

Végfelhasználóként – akár magánemberekként, akár üzleti felhasználókként – általában két dolog érdekel minket. A kezünkben fogható, megvásárolt vagy bérelt eszközünk, amivel a mobilhálózatra csatlakozunk, valamint maga a hálózat, ahol elérhetjük az adatokat vagy egymást. Elég ritkán gondolunk azokra a megoldásokra, amik a kettő között dolgoznak, holott valójában ezek segítségével csatlakozunk rá a maghálózatra, és ezek is nagyban befolyásolják egy hálózat minőségét, vagy épp költségeit.

Ezt a hálózatot úgy hívják: RAN, vagyis radio access network.

Az elmúlt években ezt a területet három nagy cég dominálta, gyakorlatilag minden eszközt ők szállítanak. A Big3 nem meglepő módon a Huawei, az Ericsson és a Nokia.

A Huaweiről ebben a tekintetben egy átlagfelhasználó is hallott a közelmúltban, hiszen főleg az USA felől indított figyelemfelhívásban a cég hálózati eszközeiben rejlő veszélyekről hallhattunk, de főleg arról, hogy a vállalat továbbadhatja az információt a kínai államnak, és ezt még a döntéshozók sem vehetik észre.

Ami újdonság, hogy a Vodafone a közelmúltban bejelentette: Nagy-Britanniában elkezdi az OpenRAN rendszerek tesztelését. Az OpenRAN pedig gyökeresen más, mint amit a piacot leuraló három cég megvalósít: lehetőséget ad újabb cégeknek, hogy piacra lépjenek. Egy szoftverközpontú megközelítés, ahol a gyártók olyan standard eszközöket szállítanak, amik szolgáltató-semlegesek, így pedig sokkal rugalmasabbak, miközben az adott felhasználásnak a legmegfelelőbbek.

Ezzel pedig új gyártó sora jelenik meg a kínálatban, így az amerikai Parallel Wireless és Mavenir, vagy az egyesült királyságbeli Lime Microsystems for Open CrowdCell. A több gyártó változatosabb megoldásokat, kínálatot, nagyobb versenyt, és ezáltal alacsonyabb árakat is ígér. A Vodafone nem titkolt célja a lépéssel pedig a költségek csökkentése, ami az 5G-korszak elején fontosabb, mint valaha: úgy kell kiadniuk dollármilliárdokat a szolgáltatóknak, hogy a megtérülés nem garantált.

Egyelőre elsősorban a gyéren lakott, elmaradt területeket kívánják OpenRAN rendszerekkel a hálózatra csatolni, így alkalmuk lesz a teszt számára egy kevésbé csúszós pályán haladni. A piacon egyébként nem ez az egyetlen szervezet, ami a nyílt szabványokért kiált, az egyesült államokbeli O-RAN szövetség is ilyen megoldásokban utazik.

És hogy érezzük a jövő közeledtét: az O-RAN-nek tagja a Nokia és az Ericsson is. A Huawei nem.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.