Megfúrnák a 2017-es roamingdíj-eltörlést a szolgáltatók

Bedő Erik
Bedő Erik

Talán mindenki hallott már arról, hogy 2017-től az EU szabályozása értelmében eltörölnék a roaming-díjakat az Unió területén belül, ami igen jelentős változást jelent. Mi is írtunk nemrég egy posztot arról, milyen változások léptek életbe 2016. májustól a roamingdíjak terén. A lényeg, hogy az előfizetők belföldi díj plusz nettó 15 forintos áron kezdeményezhetnek hívást az EU területén belül, fogadni nettó 4 forintért tudnak percenként, egy megabájt adat pedig nettó 15 forinttal kerül többe külföldön, mint itthon.

2017. június 15-től pedig ezek a pluszköltségek is megszűnnek, elvileg.

Van azonban egy kiskapu a szolgáltatók előtt. Ezt pedig úgy hívják: Fair usage policy.

A Fair usage policy a szolgáltatók kérésére kerül kialakításra, véglegesíteni ez év decemberig fogják várhatóan. Célja, eredetileg, hogy ne élhessenek vissza az ingyenes roaminggal, azok, akik állandóan külföldön tartózkodnak. Jelen esetben pedig lehetőséget biztosítana a szolgáltatóknak arra, hogy valamennyi plusz díjat felszámolhassanak annak érdekében, hogy a roamingdíjak eltörlésének regulája ne fájjon nekik annyira, hogy végül ne járjanak rosszul. Ez természetesen nem kötelező, a szolgáltató mondhatja, hogy neki annyira tetszik az ingyenes roaming ötlete, hogy támogatja teljes mellszélességgel, de mondhatja azt is, hogy azért ő mégiscsak kér egy bizonyos összeget percenként.

A magyar szolgáltatók azonban a “nem fair” felhasználók ellen őket védő kiskaput arra használják, hogy nem fair módon az “ingyenes roamingot megakadályozzák”. Hogy hogyan?

Nemrég kiderült: a magyar mobilszolgáltatók valamiképp közös nevezőre jutottak az ügyben, és bejelentették, hogy ők arra gondoltak, hogy ingyenes roaming lesz az alábbi mennyiségű forgalomra:

  • 10 perc hívásindítás
  • 10 perc hívásfogadás
  • 5 db SMS
  • 5 db MMS
  • 10 MB adatforgalom

Efölött minden marad változatlan, és ugyanúgy fizethetjük a roamingdíjakat, mint előtte.

Ingyenes roamingról tehát nincs szó, végeredményben egy átlagos esetet nézve alig lesz olcsóbb az EU-ban használni a telefonunkat, mint most.

A SciamuS a szabályozás nyilvánosságra kerülése óta is folyamatosan vizsgálja a szolgáltatók szerződéseit és ÁSzF-jeit, és nemrég rábukkant az erről szóló feltételekre is. Már most aláírnak cégek olyan szerződéseket, amiben vállalják, hogy 2017-től a fentiek alapján fizetik majd a díjakat.

Az EU erre természetesen még léphet valamit decemberben, és tippünk szerint fog is, hiszen ezzel a módszerrel teljesen lenullázták a nagy csinnadrattával beharangozott roaming-szabadságot.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.