Alközpont a felhőben – jobb, mint sokan gondolják

Bedő Erik
Bedő Erik

„Kérem, kapcsolja ezt a melléket”. Régen gyakran mondtuk ezt a telefonközpontosnak, amikor felhívtunk egy intézményt vagy céget. Esetleg magunk pötyögjük be, közintézményekben a mai napig gyakran találkozunk ezzel a lehetőséggel. Ma már leggyakrabban a keresett személynek közvetlen száma van, vagy még inkább mobilon hívjuk vagy a call centert. De bármi is legyen – a közvetlen mobilt leszámítva – ha egy céget hívunk, akkor a hívásokat cégen belül egy alközpont szervezi, beleértve a call center funkciót is.

Manapság az alközpont – mint szinte minden más távközlési eszköz – egy hardver és egy szoftver kombinációja.  Ha elég modern megoldásról beszélünk, akkor a központi szerveren fut, és a teljes céget ellátja az adathálózaton keresztül. A régi, kiemelt alközpont, amiből telephelyenként volt egy darab, ma már egy szerveralkalmazásra redukálódott, és jó esetben egy standard hardveren fut standard operációs rendszeren virtualizált környezetben.

Ha tovább gondoljuk ezt, akkor beláthatjuk, hogy az alközponti rendszer / szerver elhelyezése már lehet bármelyik telephelyen, vagy telephelyen kívül, máshol a városban, vagy máshol az országban, a kontinensen. Vagyis bárhol a felhőben!

Az alközponti szolgáltatás alapvetően nagyon is alkalmas arra, hogy felhőszolgáltatásként használjuk, mert – a call center szolgáltatást leszámítva – nem igényel semmilyen testreszabást (egyébként a call center testreszabásának legtöbb eleme parametrizálással megoldható). De a fő előnye a rugalmasság. Nem kell beruházni a rendszerbe, csak a tényleges használt mellékek után fizetünk havidíjat, ezenkívül megszűnik az üzemeltetési felelősség. Mivel szolgáltatásban vesszük, nincs hardver, (bár végberendezések vannak, erről később) nem kell fenntartani erre embert. Nem kell backup-ot készíteni, nem kell szoftvert frissíteni, nem kell UPS-eket biztosítani. Vagyis a felhőszolgáltatás minden előnyét élvezhetjük.

Ma már sok szolgáltató ad felhőalapú szolgáltatást, itt két különböző megoldást kell megkülönböztetni:

Szolgáltatói megoldás: ilyenkor a távközlési szolgáltató ajánl ilyen szolgáltatást. Magyarországon a T-Systems, az Invitech és a UPC (Vodafone) jelen van a piacon, viszonylag szűk választékkal.

Gyártói megoldás: a gyártói felhőmegoldások nem nagyon terjedtek el. Nem olyan régóta próbálkozik ezzel a Cisco vagy a Microsoft, azonban még alig rendelkeznek referenciákkal a régióban.

Ha már rávettük magunkat, hogy „felhő alközpontban” gondolkozzunk, akkor – a szükséges funkcionalitáson kívül – két alapszintű kérdéssel kell foglalkozni:

Ki adja a fővonalat, vagyis a csatlakozást a távközlési szolgáltatóhoz? Amikor a saját telephelyen van az alközpont, akkor egyszerű; kérünk csatlakozást a telephelyhez, régen telephelyenként. A felhő alközpont esetén is lehet a telephelyre kérni a csatlakozást, de logikusabb, ha ez közvetlenül a felhőszolgáltatóhoz van bekötve. Ez a megoldás azonban befolyásolhatja a szolgáltató-választási lehetőségeket és így természetesen a költségeket. Ha a távközlési szolgáltató adja a felhő alközpontot, akkor legtöbb esetben ő maga adja a távközlési szolgáltatást is, csomagban, és nem biztos, hogy tudjuk ennek a lebontott árát. Ilyenkor számolni kell!

A készülékek kérdése. Alapvetően lehet standard IP telefont csatlakoztatni egy IP alközponthoz és ezek (bizonyos mértékig) standardizáltak is, de pl. a Cisco esetében Cisco készüléket írnak elő. Ezenfelül fő kérdés, hogy a készülék is része-e a szolgáltatásnak vagy ezeket megvesszük. Ez nem műszaki kérdés, hanem kereskedelmi és üzletmodell, de része a beszerzési folyamatnak.

A szükséges alközponti funkciókat nem szabad felületesen kezelni. Régi digitális alközpontoknál a funkciók tárháza szinte végtelen volt, és ezeknek csak a töredékét használtuk. Azonban ma is léteznek olyan funkciók – főleg nagyobb és hagyományos szervezetekben – melyek elengedhetetlenek, mint pl. főnök-titkári funkció, kezelő funkció, hívásátvétel, vagy az igény, hogy több melléken csörögjön egyszerre a telefon. Bár minden felhőmegoldás azt állítja magáról, hogy ezeket tudja, ezen belül nagyon nem mindegy, hogyan oldották meg, mennyire felhasználóbarát, illetve a funkción belül annak mely részeit tudja megoldani.

Összefoglalva, ha felhő alközpontban gondolkozunk ezt a három fő kérdéskört szükséges részletesen megvizsgálni:

  • Fővonal megoldás
  • Készülék típus és megoldás
  • Szükséges funkciók

Ha a jövőt nézzük, az egyik legfontosabb kérdés a készülék és felhasználó csatlakozás fajtája. Mert ma már itt – a hagyományos készülék mellett – lehet csatlakoztatni ún. softphone-t vagy mobil klienst. Ez egy külön téma, ezt kifejtjük a következő blogposztban.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.