A negyedik mobilszolgáltató – sokan beszélnek róla, de senki se látta… és szerintem nem is fogja…

Bedő Erik
Bedő Erik

Már közel 5 éve szó van arról, hogy egy negyedik mobilszolgáltató lép be a magyar piacra, ezzel élénkítve a versenyt, és csökkentve az árakat.

Néhány éve az Orbán-kormány próbálkozott a 4. szolgáltató „elindításával”, fel is állította a managementet, de ezzel egyszer csak felhagyott, elküldte a felvett embereket.
2 éve, amikor az NMHH újabb frekvenciacsomagokat értékesített, a DIGI 10 Mrd forintért megszerzett egy kisebb csomagot az 1,8 GHz tartományban. Idén tavasszal egy másik csomagot vásárolt meg, ez alkalommal a 3,6 – 3,8 GHz-es sávban. Akkor és azóta azt mondják, hogy ez lesz, lehet a negyedik szolgáltató.

Véleményünk szerint, ezekkel a frekvenciasávokkal NEM lehet gazdaságosan országos mobilhálózatot építeni.

Miért? Mert a magas frekvencia tartományok miatt rendkívül sok bázisállomásra lenne szükség egy elfogadható lefedettséghez.

A jelenlegi három mobilszolgáltató rendelkezik megfelelő kapacitással a 800 és 900 MHz-es tartományba, ahol ma is a 2G működik, illetve 4G fejlesztéseket hajtanak végre. Árulkodó, hogy pl. a Vodafone a 800 MHz-es sávban építette ki először a 4G szolgáltatását, annak érdekében, hogy az elfogadható lefedettséget hamar elérje.

Alternatívaként lehetséges a DIGInek társszolgáltatót igénybe venni, de mindhárom mostani szolgáltató tagadja, hogy ilyen tárgyalások folynának. Bár nem biztos, hogy ez igaz, hosszútávon nem lehet gazdaságos üzleti modellt társszolgáltatóra építeni.

Európában mindenhol három, illetve nagyobb piacokon négy szolgáltató van. Ugyanakkor az utóbbi években több olyan eset történt, amikor a piacot konszolidálták és a négy szolgáltatóból három lett, ilyen történt például az Egyesült Királyságban, Németországban; lépéseket tettek ezirányban Hollandiában és Franciaországban is, de a tárgyalások kudarcba fulladtak, ezért marad egyelőre a négy szolgáltató.

Összefoglalva:

egy negyedik mobilszolgáltató számára se a műszaki, se az üzleti feltételek nincsenek meg. Ezért az, aki ebben reménykedik, az hiába vár.

De akkor miért vásárolt a DIGI frekvenciatartományt ilyen sok pénzért, merülhet fel a kérdés!

Hát, erre mi is kíváncsiak vagyunk. A jó választ még nem tudjuk!

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.