Mennyibe kerül egy gigabájt adat itthon a SciamuS ügyfeleinek?

Nagy Koppány
Nagy Koppány

Egy elemzés szerint egy gigabájt adat Magyarországon 1847 forint. De mennyibe kerül a SciamuS ügyfeleinek?

A korábban általunk is bemutatott nemzetközi elemzés szerint Magyarországon átlagosan 1847 Ft-ban kerül 1 gigabájtnyi adat. Ez a kimutatás a publikusan elérhető csomagokra vonatkozik, minden bizonnyal bruttó összeg, és függetlenek a ténylegesen felhasznált adatforgalomtól, csak az adatcsomag árakat vizsgálták. A számok láttán felbuzdultunk, hogy megnézzük, hasonló számítás szerint aktuális ügyfeleinknek átlagosan mennyibe kerül 1 gigabájt adat.

Az elemzett információ

Hat olyan belföldi nagyvállalat számláit elemeztük, amely ügyfelek

  • szerződései egy évnél nem korábbiak,
  • rendelkeznek legalább száz előfizetéssel, és
  • céges szinten havonta legalább 350 gigabájt adatot vásárolnak a szolgáltatóktól.

Tekintettel voltunk arra is, hogy minden szolgáltatótól válasszuk ügyfelet, így az elemzésben T-Systems-es, Telenoros és Vodafone-os díjak is szerepelnek. Mivel jelen elemzésnek nem célja az egyes szolgáltatók díjának összehasonlítása, ugyanúgy, ahogy az elemzett számlatulajdonos vállalatok, úgy az érintett szolgáltató nevét sem tüntettük fel.

Az elemzés eredménye

Minden cég esetében feltüntettük az egy hónapban adatcsomagra fizetett bruttó költséget, valamint az ezen összegért a szolgáltató által biztosított adatmennyiséget. A kettő hányadosa mutatja meg, hogy 1 gigabájt, csomagban foglalt adatért mennyi fizet az adott vállalat.

A számok a következőképp alakultak.

Ha egy cég például vásárol sok 1 gigabájtos, és néhány 30 gigabájtos csomagot, akkor ezek átlagát többféleképp is ki lehet számolni. Az egyik, hogy összeadjuk a gigabájtokat és az összegeket, majd ezeket elosztjuk egymással (harmadik oszlop). A másik, hogy külön kiszámoljuk az 1 és a 30 gigás csomagok egységárát egy gigabájtra, majd ezeket átlagoljuk. Ez utóbbi hasonlít inkább arra, amit a nemzetközi tanulmányban végeztek (negyedik oszlop).

A táblázatból látható, hogy a SciamuS által végrehajtott költségoptimalizálási projektet követően egy cég számára 1 GB csomagba foglalt adat bruttó 250-700 Ft-ba kerül. Amennyiben a vállalatok által rendelt összes adatmennyiséggel számoljuk az átlagot, 413, amennyiben csak az egységárak átlagát vizsgáljuk – ahogy az eredeti tanulmányban is tettek, tehát a csomagok mennyiségét figyelmen kívül hagyva -, úgy 429 Ft-ra jön ki egy gigabájt átlagosan.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a tényleges adatforgalmi költség mérésére a fenti összehasonlítás nem alkalmas, mert nem veszi figyelembe, hogy mekkora a tényleges forgalom. Hiába van 25 GB-os csomagunk 7500 Ft-ért, amelyben egy gigabájt 300 Ft lenne, ha csak 3 gigát forgalmazunk egy hónapban, a fajlagos költség máris 2500 Ft-ra ugrik. Egy későbbi írásban foglalkozunk majd még az adatkeret-kihasználtsággal is, hogy tényleg valós képet kapjunk arról, mennyit fizetünk egy gigabájt valós forgalomért,

Bár nem reprezentatív a minta, az árak korrelációját jól mutatja a táblázat, így az összesen sor alapján joggal állíthatjuk, hogy egy SciamuS költségoptimalizálást követően ma Magyarországon egy vállalat átlagosan bruttó 400-420 Ft-ot fizet egy 1 GB-os adatcsomagért. Ha ezt összehasonlítjuk a már említett elemzés eredményével, megállapíthatjuk, hogy vagy nagyságrendi különbség van a publikus és az egyedileg elérhető adatcsomagok díjában, vagy a SciamuS által elért eredmények kimagaslóak. Több éves piaci tapasztalatunk, illetve ügyfeleink visszajelzése alapján bátran kijelenthetjük, mindkettő igaz.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.