Mennyibe kerül egy gigabájt adat a világban? És hol van a ranglistán Magyarország?

Szűcs Ádám

A Cable.co.uk hasonlította össze az egyes országokban elérhető mobilnet-árakat, konkrétan azt próbálták meghatározni, mennyibe kerül egy gigabájt mobiladat a világban. És egy nagyon nagy eltéréseket találtak.

6313 adatcsomagot vizsgáltak, 230 országban. A legolcsóbb végül India lett 0,27 dollárral: ott 76 forintra jön ki nagyjából ezer megabájtnyi adatforgalom. A legdrágább ország pedig Zimbabwe, ahol az indiai ár 289-szeresét kell fizetni az adatért. Itt 75,2 dollár, több mint 21 ezer forint egy gigabájt.

A fejlett országok közül az USA elég rossz helyen áll, 12,37 dollár, 3500 forint a vizsgált adatmennyiség ára náluk, ez a 182. helyre volt elég. Magyarország a 135. helyen, szorosan az Egyesült Királyság mellett, 1847 forintot számoltak ki nálunk. A legdrágább európai ország Görögország, ők a 224. helyen állnak 32,7 dollárjukkal, vagyis 9200 forintjukkal.

A világátlag 8,5 dollár, vagyis 2400 forint. Vagyis hiába tartozunk a sorrend alapján a drágább országok közé, az adatmennyiség árának vizsgálatakor kiderül, hogy mégis az országok olcsóbb felében állunk. A világátlagot persze elhúzzák maguk felé a szubszaharai országok, így egy ilyen összehasonlításhoz érdemesebb az európai átlagot nézni, ami már csak 6,83 dollár. Ehhez képest Magyarország a maga 6,56 dollárjával a középmezőnyben virít.

A számítás módja a következő volt: minden országban megvizsgálták az elérhető SIM-kártyához köthető lakossági csomagokat, legyen az hanggal együtt, vagy csak adatcsomagként kínált, amit pl. tablethez adnak. Az így kapott adatcsomagok árát 1 GB-ra vetítették (tehát pl. egy 2 GB-os csomag árát kettővel osztották), az így kapott árakat egyszerű átlagszámításnak vetették alá. Ennél véleményünk szerint pontosabb lenne az adott ország teljes felhasznált adatmennyiségét elosztani az adott országban mért adatcsomagok utáni árbevétellel.

A teljes táblázat itt érhető el. Egy külön posztban foglalkozunk hamarosan azzal, hogy mi ezzel kapcsolatban a saját tapasztalatunk, és némi nagyvállalati statisztikát is felvonultatunk.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.