Melyik magyar szolgáltatóval legolcsóbb az EU-n kívül roamingolni?

Nagy Koppány
Nagy Koppány

Már szinte mindenki tudja, hogy az EU-ban egységesítették a roaming díjszabást, belföldi tarifákkal vehetjük igénybe külföldön is a szolgáltatást. Bár szolgáltatónként kisebb eltérések és korlátok lehetnek, valamint a speciális felhasználásra (pl. telemetria) nem köteles a szolgáltató eltekinteni a többletdíjtól, de mégis kijelenthetjük, az EU-n belüli mobilozásra ma már nem megy rá a gatyánk.

De mi a helyzet, ha az EU-n kívülre tévedünk?

Ugye, hogy erre már nem olyan egyszerű rávágni a választ? Itt jelentős eltérések vannak az egyes szolgáltatók árképzésében, nem beszélve arról, hogy az országok zónabesorolása is teljesen eltérő. Léteznek napi-, hetijegyek, amelyek néha csak adatkeretet biztosítanak, máskor a hangforgalmi díjakra is hatással vannak.

Az egyes országokban elérhető perc, SMS és adatforgalmi roamingdíjak elérhetőek a szolgáltatók honlapján, és/vagy ÁSZF-jében. Ezek objektív összehasonlítása – pont a különböző zónabesorolások miatt – rendkívül nehéz, de javasolt utazás előtt mindenképp tájékozódni.

Érdemes azonban a publikusan elérhető „jegyeket” összehasonlítani. Ezt tettük meg az alábbi táblázatban.

A T-Systems lakossági ügyfeleinek csak a Travel & Surf World szolgáltatást kínálja, ami három napig biztosít a világ 80 országában 100 MB internetet valamivel bruttó 1800 Ft alatt, azaz teljes kihasználtság esetén 17,7 Ft/MB díjon. A csomag a limit elérése után a díj ismételt megfizetésével megújítható, azonban semmi kedvezményt nem tartalmaz a hanghívásokra vonatkozóan. Üzleti csomagban World NET opciót szokott kínálni egyedi díjszabáson.

A Telenor bonyolultabb rendszere egyrészt különválasztja a hang és adat alapú szolgáltatásokat, ezekre külön igényelhető hetijegy, illetve csak adat esetében napijegy is. A hetijegy a tartózkodási helytől függően tartalmazhat 100, vagy 500 MB forgalmat azonos, kb. 3300 Ft-os áron, ami azt jelenti, hogy 1 MB díja vagy 6,6 Ft, vagy 33 Ft. A napijegy vásárlásakor tartózkodási helytől függetlenül 33 Ft-ba kerül 1 MB.

A Világ Hang Hetijegy esetében mindenképp figyelembe kell venni, hogy a forgalmi keret nemcsak indított, hanem indított és fogadott hívásokra együttesen vonatkozik, és 1 perc díja a csomag méretétől és a tartózkodás helyétől függően 53 és 133 Ft között változik, ami azért még mindig nem mondható alacsonynak. És mindez csak 100%-os kihasználtság esetén érvényes, ha a csomagnak csak a felét tudjuk kihasználni, máris duplájára nő a fajlagos percdíj.

A Vodafone Világ napijegy szolgáltatása a többiektől eltérően nem biztosít külön hang-, vagy adatkeretet roaming helyzetben, hanem a belföldi díjak lépnek érvénybe, valamint az itthon érvényes adatcsomag terhére lehet netezni, ami azt jelenti, hogy 1 nap alatt akár 10 GB-ot is forgalmazhat a felhasználó a szolgáltatás díjáért roaming forgalmi díjak nélkül (már amennyiben van 10 GB-os adatcsomagja). Arra érdemes figyelni, hogy a napijegy egyrészt földrészenként külön szolgáltatás, így más díj kerül kiszámlázásra, valamint, hogy magyar idő szerint éjfélkor lejár akkor is, ha az adott országban még csak délután három óra van (pl. Kalifornia). Előnye viszont, hogy mindössze egyszer kell aktiválni, és automatikusan bekapcsolódik, ha EU-n kívüli roaming helyzetben használjuk, így „védelmet nyújt” a feledékenységből eredő rendkívül magas költségek ellen.

Két életszerű példán keresztül nézzük meg, milyen adatköltséggel járnak ezek a szolgáltatások:

10 nap alatt 2,21 GB forgalom az Egyesült Államokban

  • a Telekomnál 40 687 Ft (23 × 1 769 Ft)
  • a Telenornál 16 460 Ft (5 × 3 292 Ft, Világ Net Hetijegy Plusz)
  • a Vodafone-nál 19 900 Ft (10 × 1 990 Ft)

3 nap internetezés Dubaiban 0,87 GB adatforgalom mellett

  • a Telekomnál 15 921 Ft (9 × 1 769 Ft)
  • a Telenornál 29 628 Ft (9 × 3 292 Ft, Világ Net Hetijegy – a Plusz itt nem érvényes)
  • a Vodafone-nál 8 970 Ft (3 × 2 990 Ft)

Megjegyzés: A Vodafone esetében feltétel, hogy az előfizető rendelkezzen megfelelő méretű adatcsomaggal, másrészt viszont a díj tartalmazza a hangforgalom belföldi díjakra való konvertálását is.

Ügyfeleink és saját tapasztalataink alapján az EU-n kívül a telefonjukat nemcsak időnként, hanem üzletszerűen, átlagos adatforgalommal és hangforgalommal bíró felhasználók számára a Vodafone Napijegy szolgáltatása a legjobb, a másik két szolgáltató ezen szolgáltatásai nem veszik fel vele a versenyt. Ugyanakkor érdemes azt is megfontolni, hogy vajon a hívások jellemzően haza, vagy a helyi országba irányulnak, mert utóbbi esetben már a Vodafone nemzetközi díjai sem lesznek olyan kedvezőek, és hosszabb tartózkodás esetén akár helyi előfizetés vásárlásán is érdemes elgondolkozni.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.