A magyar távközlési piac átalakulása

Nagy Koppány
Nagy Koppány

Friss hír, hogy a Vodafone több országban megveszi a Liberty Global érdekeltségeit, köztük Magyarországon a UPC-t. Ennek apropóján lássuk, az elmúlt néhány évben milyen piaci események kavarták fel az állóvizet, illetve milyen lehetséges jövőt jósolhatunk a piaci szereplőknek.

2012 – 2016. MPVI, a negyedik, állami mobilszolgáltató, ami végül nem indult el
2014 – 2016. A DIGI mobil frekvenciát vásárol, jön a DIGI mobil (egyelőre ez sem valósult meg)
2015. A Magyar Telekom felvásárolja a GTS Datanetet
2016. A Vodafone vezetékes szolgáltatást nyújt (részben az Externet közreműködésével)
2017-2018. A DIGI megveszi az Invitel lakossági üzletágát
2018. A Telenor magyarországi leányvállalatát eladják
2018. A Vodafone felvásárolja a UPC-t.

A fentiek jól mutatják, hogy a magyar távközlési piac egy ideje folyamatos és jelentős átalakulás alatt áll.

Az elmúlt években gyakorlatilag magától értetődővé vált, hogy három mobilszolgáltató ajánlatai közül választhatunk, és évek óta hiába várjuk a negyedik (MPVI, DIGI) szolgáltató megjelentését, ez idáig – a UPC által kínált korlátlan csomagok megjelenésén kívül – nem történt az előfizetők által érezhető előrelépés.

A vezetékes telekommunikációban – és itt kiemelem, hogy nemcsak hangról, hanem internetről, adathálózatról is beszélünk – azonban már eddig is komoly változások történtek. 2015-ben a Telekom tovább erősítette addig is rendkívüli fölényét a GTS Datanet felvásárlásával, amely az üzleti szolgáltatások területén a harmadik legnagyobb szereplő volt. A kétszereplős (Telekom és Invitel) piac mellett egyre inkább nyitott a UPC is a B2B szektor felé, amelyhez 2016-tól csatlakozott versenytársként a Vodafone. Bár azt gondolhatnánk, hogy a vezetékes telefon kora lejárt, vagy legalábbis piaca erősen hanyatlik, nem szabad elfelednünk, hogy legalább ilyen rohamosan erősödik a vezetékes adathálózatok fejlesztésére az igény.

Azzal, hogy az IT világ a lokális tárolásról a felhő irányába mozdult, azzal, hogy távoli szervereken tároljuk az adatokat, hogy szoftvereket veszünk igénybe az interneten keresztül, mind nagyobb és nagyobb sávszélességre, stabilabb kapcsolatra van szükségünk. Elsősorban az üzleti területen.

Emiatt úgy látjuk, a fent megindult folyamat még nem ért véget. Egyrészt a sajtóban 2014 óta kering a hír, hogy az állam szemet vetett az Invitelre/Invitechre, még akkor is, ha a lakossági üzletágat a DIGI, az üzletit kínai befektetők vásárolták fel, másrészt a Telenor eladása kapcsán felmerült Mészáros Lőrinc neve is, mint potenciális vevő. Az eddig látottak és az üzleti érdek további egyesüléseket, átalakulásokat vetítenek előre, amelyek akár a közeljövőben bekövetkezhetnek.

Három lehetséges piaci konszolidációt vázoltunk fel, amelyeket akár a közeljövőben el tudunk képzelni.

  • 1. Kialakul egy háromszereplős piac, ahol minden szolgáltató vezetékes és mobil szolgáltatást is nyújt. Ebből kettő már megvan: a Telekom és a Vodafone. A harmadik szereplő a DIGI lehet. Akár további frekvenciák megszerzésével, akár a Telenor kivonulása esetén a hálózatának felvásárlásával. Ebben a konstellációban az Invitechnek nem látjuk hosszabb távú létjogosultságát. Több lehetősége van: értékesíti megmaradt üzletágát valamely szereplőnek (elsősorban a DIGI-t és a Telekomot tudjuk elképzelni), megszűnik, vagy transzformálja üzleti tevékenységét, és bérbe adja hálózatát.
  • 2. Az állami vagy kormányközeli érdekeltségek felvásárolják a Telenort, és a versenyképesség fenntartása érdekében a vezetékes szolgáltatások biztosításához az Invitech megmaradt üzletágát és hálózatát. Ebben az esetben a már meglévő két komplex szolgáltató (Telekom, Vodafone) mellett megjelenne a Telenor és az Invitech egyesítéséből létrejött harmadik vállalat. A DIGI ebben az esetben várhatóan megmarad lakossági szolgáltatónak, és a mobil telekommunikációban rövid távon nem fogja felverni az állóvizet.
  • 3. Mobilon megmarad a jelenlegi háromszereplős piac (legfeljebb a Telenor nevet vált), vezetékesen pedig a két komplex szolgáltató mellett az Invitech teljes bekebelezésével a DIGI meghatározó szerepelt vállal nemcsak a lakossági, de az üzleti szegmensben is. A mobil szolgáltatásait várhatóan bevezeti, de azokat leginkább vezetékes előfizetői számára értékesíti majd kiegészítő szolgáltatásként.

Véleményünk szerint a mai hír egyik legnagyobb vesztese az Externet lehet, aki eddig a Vodafone-nal való együttműködésben biztosította, hogy a mobilszolgáltató vezetékes telefonszolgáltatást, vezetékes hívószámokat is biztosítani tudott. Ezt a jövőben a Vodafone minden bizonnyal a UPC-től átvett infrastruktúrán biztosítja majd.

A másik vesztes a Telenor, aki ezzel lemarad rivális versenytársaitól, és gyengül a piaci kapitalizációja. Tekintettel az elmúlt években bekövetkezett piaci részesedés csökkenésre, elbocsátásokra és a cég eladására, a Telenor vélhetően nincs abban a helyzetben, hogy vezetékes szolgáltatót vásároljon fel, vagy agresszív üzletszerzésbe kezdjen. Ezért nem zárható ki a szolgáltató kivonulása vagy újabb értékesítése sem.

Telekomnak nincs tennivalója jelen helyzetben, tekintettel arra, hogy mind a vezetékes, mind a mobil piacon az első számú szolgáltató, azonban nem lehetetlen, hogy a versenytársak elől, a további erősödésük megakadályozása érdekében szemet vet az Invitechre. Itt azonban nem zárható ki a versenyhivatal közbeavatkozása a monopol helyzet megakadályozasa végett.

Ugyanígy a saját pozíciójának erősítése érdekében, az üzleti előfizetők elnyeréséért a DIGI gondolkozhat el az Invitech felvásárlásán, a két cég között már úgyis bejáratott útja van az adásvételnek. A Telenor további gyengülésével pedig lehetőségük nyílhat a mobil piacon is érezhető részesedés elérésére a Telenor vagy hálózatának megvásárlásával, vagy anélkül, ha az a magyar piacon nem tud profitábilisan működni.

Az Invitech esetében úgy látjuk, önálló működésben a napjaik meg vannak számlálva. Ha a tulajdonos célja meghatározó szerepet betölteni, illetve profitot termelni, akkor csak másik vállalattal együttműködve látjuk ennek lehetőségét, bár a meglévő ügyfélkörével akár hosszabb távon is a piacon maradhat még alternatív szolgáltatóként.

Vodafone meglátásunk szerint a felvásárlással érte el a végleges állapotát, további szereplők bekebelezésére nincs oka, bár nem kizárt, hogy a jövőben az Externet is a UPC sorsára jut.

(Bennünk a hír hallatán felmerült még egy kérdés, amelyre adott válasszal még várnunk kell. Tekintettel arra, hogy a mobil alközpontok bevezetése komolyan erodálta a vezetékes piacot, és a Telekom ezt védendő nem is nyújt ilyen szolgáltatást, mi lesz a jövőben a Vodafone alközponti szolgáltatással?)

Egy biztos: az elkövetkező években mindenképp számítanunk kell arra, hogy az átrendeződés folytatódik. Hogy egy általunk felvázolt, vagy egy negyedik alternatíva következik-e majd be, még nem tudni. Mindenesetre izgalommal várjuk, hogyan alakul a távközlési piac, amin nap mint nap jelen vagyunk.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.