Mennyire lesz használható itthon az 5G-s iPhone 12?

Szűcs Ádám

Eljött az ideje annak, hogy az a cég is kiadja az 5G-s modelljeit, ami az új technológiákat képes néhány hónap alatt beemelni a mainstreambe. Ebből a szempontból az Apple iPhone-jai sok esetben jelentenek választóvizet, jelen esetben várható, hogy lényegesen megnőnek a keresések és kérdések az 5G-vel kapcsolatban a technológiához csak átlagosan értő vásárlók – tömegek – részéről is. Lássuk, mit jelent Magyarországnak az új iPhone 12-es család, és mire nem érdemes számítani.

Az Apple azzal az állítással jelentette meg az iPhone 12-eseket, hogy azok a versenytársaknál szélesebb frekvenciatartományt képesek elérni 5G-n, ezáltal ezek jelenleg a legszélesebb körben használható iPhone-ok a hálózaton. Az átlag vásárló azonban nem feltétlenül tudja hová tenni ezt az állítást, és nem is igazán érti, mi a jelentősége. Vagy hogy igaz-e.

Ahhoz, hogy megfejtsük, először is két fogalmat kell megismerni: a mmWave-et és a “sub 6 Ghz” kitételt, utóbbit az Apple az európai, így a Magyarországon is értékesített iPhone 12-esek mellé is kitette weboldalán. A sub 6 Ghz arra utal, hogy a telefon nem támogat 6 Ghz feletti spektrumokat, vagy azért, mert szoftveresen tiltják, vagy azért, mert eleve bele sem építették a megfelelő chipeket.

Hogy ez mit jelent? Minden új mobilkommunikációs generációváltásnál megfigyelhető volt, így a 4G esetében is, hogy új spektrumok nyílnak számára, és főleg az egyre több kapcsolatot kialakító ügyfelek számára. A 4G például többek között már a 2,6 GHz-es spektrumból is kapott, az 5G pedig ennél is magasabb tartományokban működhet, 3500, 3700 vagy 4700 Mhz-en, hogy néhány példát említsünk. Az iPhone 12-k ezeket támogatni fogják mindenhol, tehát a szélesebb frekvenciatérkép ebből a szempontból rendelkezésükre áll a “sub 6 Ghz” kategóriában is.

Az Apple a bemutatóin nyilván az USA-ban értékesített iPhone-okról beszél, de fontos látnunk, hogy más készülékeket ad el a világ különböző pontjain. Így például az iPhone 12-esek az USA-ban támogatják a 28 és 39 Ghz-es tartományokat is, vagyis a mmWave ott rendelkezésre áll, míg más országokban nem (a már említett sub 6 Ghz kitétel ezt jelenti).

Vajon a cél állítása, hogy a versenytársaknál több frekvenciatartományt képesek elérni 5G-n, ezzel együtt is igaz?

Fontos látnunk, hogy míg a 6 Ghz alatti tartományban sokkal kisebb szeletek juthatnak a szolgáltatókhoz, addig a mmWave tartományban óriási egybefüggő mezők válnak szabaddá, igencsak vastag csatornákkal. Tehát a mmWave nagy előnye nem is az igen nagy frekvencia, hanem a nagyon széles rendelkezésre álló spektrum. Lássunk egy ábrát: bal oldalon a világ összes sub 6 Ghz 5G tartományának teljes szélességének, jobb oldalon pedig a mmWave tartományok szélességének összege, világviszonylatban (ebben nem szerepelnek az egyelőre csak “fejben” tervezett, tehát konkrétan ki nem jelölt tartományok a felsőbb frekvenciasávokban):

Azért csalóka az ábra, mert sehol nincs a világon olyan pont, ahol minden tartomány egyszerre elérhető. A második ábra már sokkal életszerűbb, az EU-s, így a magyar pionír 5G tartományokat mutatja, 6GHz alatt és felett.

 

 

Látható, mennyivel több a tér lesz már az indulásnál a mmWave-ben (a zöld oszlop egyelőre még a jövő zenéje, ugye).

És hogy miért nem kapható nálunk a mmWave-es iPhone? Azért, mert az USA-ban megfelelő 28 és 39 GHz-es sávok támogatása az EU-ban például nem lenne megfelelő. Nálunk a 26 GHz-es sávot (24,25-27,5 GHz) adták meg, mint az 5G korai bevezetésére jelölt terület a 700 MHz és 3400-3800 MHz mellett. Ezt a sávot támogató iPhone pedig egyelőre nem készült, jelenleg használni sem nagyon tudnánk akkor sem, ha lenne.

Egyébként éppen időszerű volt az 5G-s iPhone-ok érkezése: a Vodafone nemrég jelentette be, hogy egész Budapestet lefedi 5G-vel. Természetesen szó sincs náluk mmWave-ről: a cég a 3,6 GHz-es és a 700 MHz-es úttörő 5G-sávot használja. Nem is használhatna mást.

Arról, hogy mikor lesz nálunk mmWave, nem tudni semmi pontosat. Itt írtunk arról, milyen akadályok állnak még ez előtt, de lehet, hogy az iPhone 14 (nem 13!) megjelenése előtt nálunk egyébként sem lesz aktuális a milliméter hullámhossz iránti igény, így ezt nyugodtan elengedhetjük. Főleg úgy, hogy eleinte elszórtan, nagy sűrűségű pontokon várható a milliméteres frekvencia, amit a falak is könnyen elnyelnek, így úgy vadászunk ezekre majd, mint annak idején az ingyenes hotspotokra.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.