2018 a lassítások éve lesz

Szűcs Ádám

Annyira megszoktuk, hogy körülöttünk minden gyorsul, hogy egészen elképesztő lesz számunkra ez az év, amikor valamiért úgy tűnik,

több területen érzünk majd lassulást.

Mik lassulhatnak idén? Az iPhone-ok, az Intel, AMD és ARM processzorral szerelt gépek, valamint az internet bizonyos részei.

Az iPhone-sztori akkor kezdődött, amikor az Apple felhasználói tapasztalták: bizonyos telefonok váratlanul kikapcsolnak nagy megterhelés esetén. Kiderült, hogy az akkumulátorok nem bírták a terhelést, de a cég, ahelyett, hogy hardveres cserét kínált volna, szoftveresen próbált menteni: az új frissítésben olyan esetekben, ha az akkumulátor már bizonyos mértékben elhasználódott, visszaveszi az iPhone teljesítményét több területen, így az nem kapcsol ki váratlanul.

Mindezt egyáltalán nem kommunikálták a felhasználók felé, így egy évvel később nagy felháborodást keltett, mikor bevallották a negatív tapasztalatok hatására: tényleg lerontják a telefonok képességeit. Hiszen ezzel a cég a viszonylag drága akkumulátorcsere, de még inkább az új telefon vásárlása felé lökdösi, erőszakkal, a vásárlót.

Azóta az Apple olcsóbb akkumulátorcserét ígért, illetve a szoftverfrissítésekkel megpróbálnak finomítani a dolgon, és mindenki számára átláthatóvá tenni, mi is történik a háttérben. Ez az ő érdekük is, hiszen jelenleg minden iPhone 6-nál újabb iPhone jogosult a 79 helyett 29 dolláros akkumulátorcserére, kérdés nélkül. Ha azonban az iOS megnyugtatná a felhasználót, hogy esetében nincs szó lassításról, talán nem árasztanák el a boltokat a szervizre váró régebbi vásárlók – mint ahogy most teszik.

Év végén még kiderült az is, hogy a processzorgyártók olyan hardverszintű biztonsági hibával építették az elmúlt tíz évben a chipeket, hogy az operációs rendszerek gyártóinak kell választ találniuk a kérdésre. A támadók a gép kernel memóriájához férhetnek hozzá a kérdéses rést kihasználva, így jelszavakat és mindenféle érzékeny információt nyerhetnek ki a számítógépről.

A jövőben kiadott processzorokban a hibát befoltozzák, de a már a piacon lévő számítógépeknél valószínűleg 5-30 százalékos lassulást fog okozni, hogy a processzor és a memóriák között biztonságosabb kapcsolatot alakítsanak ki. Ez kábé minden most működő számítógépet érint.

És végül: a Trump-kormányzat hatására az USA-ban megszavazták a netsemlegesség eltörlését. Korábban törvények szabályozták, hogy egy szolgáltató ne dönthessen arról, ki felé biztosít gyorsabb, ki felé lassabb internetelérést. A szabályozás lehetetlenné tette, hogy a tartalomszolgáltatóktól szedjenek be pénzt a gyorsabb internetelérésért, így ellehetetlenítve a piacra lépő új, kisebb cégeket. Most már könnyebb dolguk lesz a tőkével bíró vállalatoknak, így előfordul, hogy 2018-ban a nagyobb cégekhez képest mindenki adatai lassabban töltődnek majd be.

Ez Magyarországot nem érinti, vagyis nem közvetlenül. Európában már most is létezik a „kétsebességes internet”, vagyis a szolgáltatók már most is lehetőséget kaptak, hogy bizonyos weboldalakat, szolgáltatásokat lassítsanak. Egyelőre, úgy tűnik, még nem éltek ezzel a lehetőséggel, de most, hogy az internet szabadsága, és az azon résztvevők egyenlősége így csorbát szenvedett a nyugati világban, idén már valószínűleg elkezdődik a csata a sávszélesség frontján is.

Úgyhogy készüljünk fel a lassulás évére.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.