Az Egyesült Államokban komoly veszélybe kerülhet a netsemlegesség

Szűcs Ádám

Nem túlzás azt állítani, hogy az internet jövőjét leginkább meghatározó intézmény a netsemlegesség, vagy éppen annak hiánya. Komoly harcokat vívnak, vívtak a fejlett nyugati országok is, hogy fenntartsák a találmányt, aminek sokkal inkább a hiánya jelentene változásokat az életünkben. Az USA-ban három éve fogadták el a netsemlegességet védő törvényeket, amiket, úgy tűnik, az új elnök gyorsan szét is verne.

Mit is jelent a netsemlegesség? Azt, hogy a szolgáltatókank attól függetlenül kell minket kiszolgálni sávszélességgel, hogy épp milyen tartalmat nézünk az eszközünkön. Ez számunkra most természetes, hiszen a bitekre is úgy gondolunk, mint egy közműre, és a víz sem folyik lassabban a csapból, ha teát főzünk, mintha húslevest. Ha nem védenék ilyen módon az internet független és nyitott létét, a szolgáltatók már rég bevezették volna a többsebességes internetet, ahol azoknak kedveznek, akik fizetnek nekik. Ők dönthetnék el, hogy a Skype vagy a Viber lenne gyorsabb, akadálymentesebb, így leszedve egy újabb sápot az általuk kínált szolgáltatásokról.

Az EU-s szabályozásban korábban bőven voltak kiskapuk. A Save The Internet mozgalom aláírásgyűjtéssel kezdett el kampányolni a döntéshozóknál, és végül el is érték a céljukat: szigorú törvényekbe foglalták, hogy az internet nem egy olyan csap, amit a szolgáltatók nyithatnak-zárhatnak.

Az Egyesült Államokban is sok erőfeszítésbe telt, míg elfogadták a netsemlegesség védelmét három éve. Csakhogy akkor a demokrata többség az FCC-ben (Federal Communications Commission, a szabályozó testület) képes volt elérni ezt. Jövő év elején a helyüket republikánusok vehetik át, és úgy tudni, Trump szándékában áll megszüntetni a netsemlegességet védő szabályozást. Trump a terrorizmus megállításával érvelt: bizonyos esetekben akár le is kell állítani az internetet annak érdekében, hogy az Iszlám Állam ne tudjon toborozni követőket – mondta. A szólásszabadságot kiáltókra azt mondta: bolondok.

Természetesen egyelőre nem tudni, mit tesz vagy nem tesz az USA nemrég megválasztott új elnöke. De az eddigi szavaiból úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban veszélybe kerül a netsemlegesség, aminek természetesen nem az lesz a következménye, hogy a világ biztonságban lesz a terrorizmustól. Akár a mindennapokat is megváltoztató jövőt jósol.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.