Mégsem szűnik meg az EU roaming?

Nagy Koppány
Nagy Koppány

Hiába halljuk évek óta, hogy az EU-n belül megszűnnek a roaming díjak 2017-en, úgy fest, a szolgáltatók leleményesek, megtalálják azon kiskapukat, amelyekkel továbbra is ügyfeleikkel finanszíroztatják a barangolási költségeiket.

New Europe fedezte fel, hogy azon vállalatok, akik a nemzeti szabályozó hatóság (itthon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, NMHH) felé igazolni tudják, hogy bevételeik nem fedezik a roaming szolgáltatások nyújtásának „tényleges és prognosztizált költségeit”, ideiglenesen mentesülnek a szabályozás bevezetése alól. Az újság értesülései szerint legalább hat ország tizenegy szolgáltatója érintett a kérdésben, és félő, hogy további szolgáltatók is csatlakoznak majd. Eddig Litvániában, Belgiumban, Szlovákiában, Portugáliában, Finnországban és Észtországban ismertek olyan szolgáltatók, akik részesülnek a mentességben.

További három országban jelentek meg a „kizárólag belföldi” csomagok, amiről korábban mi is hírt adtunk. Ezek közé tartozik Görögország, Lengyelország és Dánia is.

Andrus Ansip jobbra. Kép forrása: Wikipedia

Andrus Ansip, az Európai Bizottság Egységes Digitális Piacért felelős alelnöke levélben gyakorolt nyomást a nemzeti szabályozásért felelős hatóságok és főbb piaci szereplők vezetőire, hogy a szabályozást megfelelően és időben hajtsák végre annak érdekében, hogy minden uniós polgár egyformán élvezhesse annak előnyeit.

Egyelőre nem ismert, hogy Magyarországon van-e olyan szolgáltató, aki mentességi kérelmet nyújtott be az NMHH-nak, de legkésőbb egy hét múlva erre is fény derül.

Korábban a SciamuS blogja elsőként írt arról, hogy a szolgáltatók kiskapukkal megkerülhetik a szabályozást. Sajnos ez az állításunk egyre inkább beigazolódni látszik.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.