Meddig nőhet az adatfogyasztási éhségünk?

Bedő Erik
Bedő Erik

Talán senki nem lepődik meg rajta, ha azt állítjuk, az egy emberre jutó mobilos “adatéhség” egyre inkább nő a világban. Egyrészt újabb és újabb emberek érik el az internetet az otthonukon kívül is, másrészt egyre több online tevékenységben vesznek részt a telefonunkról (felhő alapú tárolás, videokonferencia stb.), harmadrészt pedig egy-egy online tevékenység is egyre több adatot emészt fel (pl. stream-elhető filmek minőségének növekedése). Azt gondolnánk, hogy ennek sosem lesz vége, pedig a növekedés várhatóan – ha nem is áll meg – de jelentősen lassulni fog.

Magyarországon a mobiladatban mérhető forgalomnövekedés nagyságrendileg 100-200-szoros volt tíz év alatt. Ebben természetesen két tényező játszik szerepet: az egyik az egységnyi előfizetésre jutó adatfogyasztás, a másik pedig az előfizetések számának növekedése. Érdekes megvizsgálni, melyik milyen súllyal vett részt a növekedésben.

Itthon az egy előfizetésre jutó forgalomnövekedés éves szinten 30–40% körül mozgott, ami tíz év alatt 10-20-szoros emelkedést jelent. Ugyancsak tíz év alatt 12-szeresére nőtt az előfizetések száma is, és a visegrádi országokban is nagyon hasonló helyzetet láthatunk. A növekedés pedig  egyre gyorsuló ütemet mutat:

És hogy mi várható a jövőben ezzel a diagrammal? Az előfizetések száma mindenképpen lassulni fog. Úgy sejtem, hogy ez az érték Magyarországon maximum 10%-kal nőhet évente, a piac telítettsége miatt, és bár a darabszámon az IoT még megtolhatja, de ez forgalomban kevésbé látszik majd meg (videós távfelügyelet hajthatja, a többi alkalmazás nem igazán).

Az előfizetőnként vett adatfogyasztás ezzel szemben tovább nő, de tippem szerint legfeljebb 30-40%-kal évente. Az 5G, hiába a szélesebb spektrum és jobb letöltési értékek, érdemben nem fogja meghajtani a forgalmat. Ami befolyásolhatja, azok olyan alkalmazások vagy szokások, amikről most nem tudunk: milyen lesz a jövőben a gaming mobilon (lásd Google Stadia)? Áttevődik-e jobban a stream-elés mobilra?

És hogy hol állunk az adatéhségünkkel a tőlünk nyugatra található országokhoz viszonyítva? Nehéz lenne egységes választ találni, hiszen míg Németországban kevesebb adat jut egy előfizetőre, addig Ausztriában 4,5-szeres ez az érték. Ami fontos még, hogy a penetráció 20 –  60%-kal nagyobb, néhány kivételtől eltekintve.

Úgy gondoljuk tehát, hogy a következő időszakban az adatforgalom növekedés – bár továbbra is nagyon nagy lesz – valamelyest vissza fog esni. De lehet, hogy tévedünk. Előfordul.

Az adatok az OEDC statisztikából származnak.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.