A jövő nem a bérelt vonal, hanem az SD-WAN

Bedő Erik
Bedő Erik

Nagyvállalatoknak, sok telephelyes cégeknek nagyon sok múlik azon, hogy milyen megbízható az adathálózat, ami összeköti a telephelyeket. A dedikált bérelt vonali adathálózat sokáig a szolgáltatás csúcsát jelentette, azonban ez nem biztos, hogy ez továbbra is így lesz. És lehet, hogy az új műszaki megoldás végül kevesebbe fog kerülni az előfizetőknek.

Mindig hangsúlyozzuk, hogy nincs olyan szolgáltatás, ami minden cégnek jó. Először fel kell mérni, pontosan milyen konstrukció a leginkább megfelelő egy vállalatnak, és csak ezután kezdünk tárgyalni a piacon elérhető szolgáltatókkal. Az azonban kijelenthető, hogy a magas rendelkezésre állás mindenkinek fontos, legfeljebb az nem mindegy, hogy ki mit ért “magas” alatt. Vannak, akiknek egyperces kiesés magas bevételkiesést jelent, mások azért nem szenvedik meg ezt ennyire.

A magas rendelkezésre állás legkézenfekvőbb elérése a redundanciában rejlik. A redundancia azt jelenti, hogy egynél több úton vagyunk képesek hozzájutni ugyanahhoz. Például több hálózati eszközünk működik egyszerre, több elektromos betáplálást használunk, vagy épp több szolgáltatóval szerződünk le egyszerre annak érdeklében, hogy ha az egyikük épp nem tud szolgáltatni, akkor ott legyen nekünk a “másik láb”.

Vagy rábízzuk ennek kialakítását egy szolgáltatóra, vagy mi magunk építjük fel úgy a hálózatunkat, hogy megfeleljen a saját magunk állította kritériumoknak.

Tudunk olyan multinacionális, sok telephelyes cégről, aki felmondta a bérelt vonali adathálózatát, és kizárólag DSL alapú internet-összeköttetéssel + 2 x 4G-vel oldják meg az adatkapcsolatot a telephelyeken SD-WAN segítségével.

Hogy ez mit jelent? A szoftver által definiált hálózat lehetővé teszi, hogy szoftver megoldással érjük el a redundanciát, illetve pontosabban minden pillanatban az automatikus forgalomirányítást a helyzettől függően. A fenti példa szerint egy vállalat előfizetett internet DSL vonalra (olcsó, mivel nem bérelt vonal), emellett pedig két másik szolgáltatónál 4G-s előfizetést is igényelt. Így lett egy hálózata, ami három különböző helyről képes kapcsolódni, a routingot, a titkosítást és az adatforgalom kezelését pedig a saját eszközei végzik az interneten keresztül.

Az SD-WAN olcsóbb megoldást kínál, miközben gyorsabb kiépítést és rugalmasabb változtatásokat tesz lehetővé. Ezen kívül az előfizető nem függ egy szolgáltatótól, hanem telephelyenként tudja mazsolázni a legkedvezőbb technológiát és ajánlatot. (Természetesen nem minden esetben célszerű ezt a megoldást választani, hanem elsősorban csillagtopológiájú központ – telephely/iroda összeköttetések viszonylatában. Adatközpontok között azonban kontraproduktív lehet.)

Mi a probléma ezzel? Papíron az, hogy egy bérelt vonal általában fix, duplex sávszélességet garantál. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos sávszélességet mindenképp kell biztosítania a szolgáltatónak, miközben egy 4G-s előfizetés egészen pontosan 0 kbit/s-ot garantál. De mi a helyzet, ha ebből van kettőnk, plusz még egy DSL? Vajon nyugodtak lehetünk, annak ellenére, hogy nem kapunk garanciát? Cégünknek nem maga a garancia a fontos, hanem az, hogy ténylegesen ne legyen kiesés. Nem kötbérre hajtunk, hanem biztonságra.

Az is lehet egy másik megoldás, hogy redundáns duplikált bérelt vonal helyett bekötünk egy szimmetrikus bérelt vonali internetet és mellé egy DSL alapú másik internetet. Ezzel is megoldjuk a redundanciát és a biztonságot, elérjük az alacsonyabb költséget és nem függünk egy szolgáltatótól.

Sőt, a lehetőségeink bővülni fognak az 5G bevezetésével, de továbbra is probléma marad az aszimmetrikus kapcsolatok (DSL, 4G) alacsony feltöltési sebessége. Mindenesetre a szolgáltatók és a szakértők egyetértenek abban, hogy az 5G nem a lakosság számára hoz jelentős változást, hanem a B2B és nagyvállalati közegben találkozhatunk majd egészen új megoldásokkal. Ha a fenti egyenletben kicseréljük a 4G-t 5G-re, abban az esetben még inkább biztonságban vagyunk. Sokkal szélesebb spektrum áll majd rendelkezésünkre, és az sem kizárt, hogy bizonyos helyeken még a mmWave előnyeit is élvezhetjük, épületen belüli “rásegítéssel”.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.