Magyarországon is nagyban zajlik az 5G-ellenes dezinformációs hadjárat

Szűcs Ádám

Azt hittem, védelmet nyújt számomra, hogy a facebookos ismerőseim, és az általam követett oldalak is viszonylag szofisztikált módon közelítik meg a világ dolgait. De tévedtem: egyre gyakrabban bukkan fel a hírfolyamomban az 5G-s technológia halálos veszélye, Bill Gates és a félelem mindentől. Mi történhetett?

Az Egyesült Királyságban és Hollandiában emberek azért rongálnak meg adótornyokat, mert szerintük az 5G technológia egy fegyver, amivel koronavírusokat aktiválnak, vagy mi az ördögöt csinálnak, felébresztenek, létrehoznak, terjesztenek. Őrület. Ez már nem az a “magas frekvencia, tehát ártalmas” vagy “távoli torony, tehát nagy teljesítmény, tehát ártalmas” lemez, amit megszoktunk. Nem arról van szó, hogy olyan elmélet terjedne, ami egyébként sokak számára logikusan hangozhat alapvető fizikai ismeretek nélkül. Ez már a mese kategória, mégis hittel osztják sokan. Erre már nem lehet azt felelni, hogy ha a nagy frekvenciától és a távolságtól félsz, akkor nézd meg a Napot, mert az sokkal távolabb van, mint egy adótorony, és sokkal magasabb frekvencián is sugároz. Erre, ami most terjed, már nem lehet mit mondani.

Néhány hete megjelentek az én Facebook falamon is ezek az elméletek. Annak ellenére jelentek meg, hogy nem követek egy ilyen csoportot sem. Elolvashattam ezekben az újonnan felbukkanó posztokban, miszerint tömegével hullanak állatok az égből mindenhol, ahol bekapcsolják az 5G-s állomásokat. Hogy ezek a tornyok milyen frekvencián sugároztak, azt nem tudtam meg a kommentekből sem, mivel a cikket megosztó csoport tagjainak láthatóan nincs fogalma, mi a különbség az 5G, az 5 Ghz és az 5 giga akármi között. Végül kiderült, hogy a jelenség természetesen nem ott, nem akkor, nem azért történt.

Rák, vírus, hátborzongató robotkutyák! Kiderült, hogy az 5G, a 6G és a 7G egyetlen összefüggő rendszer lesz, és a 7G fogja az egészet “aktiválni”, egy felhőhöz kapcsolja a többit, és irányíthatóvá válik “minden”. De nem csak az 5G témában kaptam ilyen jóslatokat és tanácsokat, kiderült az is, hogy ha félsz, akkor pozitív lesz a Covid-19 teszted, és így próbálják eltussolni, hogy a vírus nincs is. Azt is megtudtam, hogy olyan gyógynövényeket kell a lakosságnak szétosztani, ami a vírust náthává szelídíti. Mások elkezdtek villanyoszlopokon különféle dobozokat fotózni, azt kérdezve, melyik lehet felelős az 5G-ért, bennem szemernyi kétséget sem hagyva afelől, hogy azt a dobozt a posztoló szívesen le is verné onnan. Vagy felgyújtaná.

Érdekes, hogy a csoport nem minden olyan elmélettel ért egyet, ami minden józan alapot nélkülöz, legutóbb például Elon Musk jóslatát, miszerint 5-10 éven belül az elménkkel beszélgetünk egymással, nem fogadták kitörő örömmel, a csoport tagjai valószínűleg mindenféle technológiai újítást elvetnek, illetve minden olyan változást, ami bármennyire megváltoztatja, vagy megváltoztathatja az életüket, legyen akármilyen abszurd elmélet is.

Azt a csoportot, aminek a posztjai egyszer csak felbukkantak a Facebook-falamon, STOP G5 társaságnak hívják. Kiderült, hogy azért látom a posztokat, mert egy ismerősöm hívott meg a csoportba, annak ellenére, hogy ő egyébként állítása szerint egyáltalán nem is hívott meg. Mivel meghívtak a csoportba, mindaddig megjelennek a falamon a posztok, amíg nem döntök, hogy csatlakozok, vagy elutasítom. Egy átlagos Facebook-felhasználó nem feltétlenül jön rá erre az összefüggésre, hiszen akár észre sem veszi, hogy a falán meghívás miatt, és nem érdeklődése következtében jelennek meg a szenzációs hírek, hogy megint mások akarnak megbetegíteni minket ezermilliárdos technológiákkal. Hogy fiókfeltörések következtében, vagy valami app segítségével osztódik a csoport, esetleg kizárólag a butaság hajtja, ismerősről ismerősre, nem tudom. Ingyen és hatékonyan terjed, és kihasználja a Facebook csoportokra vonatkozó pozitív elbírálását.

Szakértők orosz és iráni botneteket említenek, amik a háttérből irányítják ezt a dezinformációs folyamatot, a helyi csoportok létrehozását, rajta álhírportálok álhíreinek terjesztését, ami a koronavírus és az 5G kapcsán okoz további feszültséget a társadalmon belül. A New York Times szakértőket idézett, miszerint a cél a destabilizáció, és a demokratikusan választott vezetők iránti bizalom aláásása. Az újfajta hidegháborút nem katonákkal, hanem fizikából megbukott, hiszékeny, bizonytalan, félelmet érző emberekkel vívják.

Lehet velük harcolni? Persze. Leállhatsz érvelni, terjeszteni a tudományos eredményeket, de félő, hogy elbuksz. Az oldal adminisztrátorai által világosan lefektetett alapvető szabály, hogy szakmai vitát nem folytatnak. Ha mégis szeretnél odakommentelni mondjuk egy olyan poszt alá, amiben a 5 GHz-es frekvenciát következetesen 5 Ghz-es teljesítménynek nevezik, és ezt a teljesítményt pedig halálosnak, csak akkor teheted meg, ha magad is csatlakozol a csoporthoz.

Mi is írtunk már arról, miért nincs értelme félni az 5G technológiától, mint ahogy szaklapok ezrei is megtették ugyanezt. Sejteni lehetett, hogy azok, akik a szaklapokat nem olvassák, de háttérhatalmak létezésében szívesen hisznek, más véleményre jutnak, de ez benne volt a pakliban. Ők féltek az elektromosságtól, a műholdaktól, a 3G-től, 4G-től és a mobiltelefonoktól általában, és mindentől, ami ismeretlen, és időbe kerülne megismerni a működését. De most úgy tűnik, valakik rájöttek, hogy fegyverként is használhatóak ezek az emberek, így innentől kezd veszélyessé válni a tudatlanság, és a közösségi oldalak szabályai, amik képesek emberek csoportjait úgy informálni, ahogy ők szeretnék, kizárólag olyan hazugságokkal, ami a világképükbe illik.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.