Semmi sem állíthatja meg az RCS-t, hogy leváltsa az SMS-t

Szűcs Ádám

Korábban már írtunk az RCS-ről, vagyis a szöveges üzenetek új generációjáról (Rich Communications Services). Elviekben nem látunk nagy újdonságokat ahhoz képest, amit megszoktunk az olyan szolgáltatások kapcsán, mint a WhatsApp, Messenger, iMessage.

Az az újdonság, hogy ezt a telefonunk alapból tudja majd.

Vagyis nem egy OTT, vagyis azaz over-the-top szolgáltatásról beszélünk, ami a felhasználó internetelérését felhasználva újabb és újabb szolgáltatásokat képes elénk rakni. Ezt a hálózat tudja majd, és a hálózaton szolgáltató cégek.

Azt, hogy az SMS felett eljárt az idő, mindannyian tudjuk. Ma már elvárás egy üzenetküldő szolgáltatással szemben, hogy tudja az alábbiakat:

  • kijelzi, ha a másik fél ír, és küld olvasási nyugtát
  • magas minőségű fotóátvitelt tesz lehetővé
  • wifin vagy más internetes kapcsolaton keresztül is átmegy
  • csoportos chat lehetőséget kínál
  • Business Messaging lehetőségeket is nyújt

Az RCS mindezt tudja majd. Legnagyobb hiányossága egyelőre, hogy nem end-to-end titkosítással védi az üzeneteket, így a biztonság szempontjából lemarad az OTT lehetőségek mögött (ennek ellenére titkosítják az üzenetet továbbításkor).

És úgy tűnik, hogy most gyorsulnak fel az események az egyébként évtizedes történelemmel rendelkező szabvány körül. A négy nagy egyesült államokbeli szolgáltató, a Verizon, AT&T, Sprint, és T-Mobile a napokban jelentette be, hogy Cross-Carrier Messaging Initiative (CCMI) néven egy olyan közös érdekképviseletet hoztak létre, ami segíti a Rich Communications Services szabvány bevezetését. A CCMI célja, hogy 2020 végére kiadjanak egy alapértelmezett üzenetküldőt az összes Android eszközre, amit a fenti szolgáltatók adnak el. Közben együttműködnek az olyan szolgáltatókkal, mint a Samsung vagy a Google, hogy az RCS összes funkciója elérhető legyen a platformokon. Ezzel az Android legnagyobb hiányosságát foltoznák be, amivel szemben az iOS-en az iMessage-et szokás szembe helyezni.

Úgy tűnhet, hogy a CCMI-nek nem érdeke az Apple és az iPhone megcélzása az RCS-sel, és ez talán így is van. Az Apple-lel nehéz egyeztetni egy bizonyos szabvány egy bizonyos módon való megjelenítéséről, az iPhone gyártója inkább megnézi a kész megoldást, majd fejleszt rá egy saját szoftvert, vagy integrálja a meglévőbe. Az Apple tehát nem a CCMI-vel, hanem a GSMA-val egyeztet a bevezetésről, de ettől függetlenül biztosak lehetünk benne, hogy

be fogják vezetni az RCS-t.

Egyrészt azért, mert az SMS-t lassan kivezetik, az RCS ezt váltja majd fel. Ostoba lépés lenne lemaradni akkor, amikor épp a telekommunikáció egyik fontos váltása zajlik.

Másrészt az RCS nem veszélyezteti az iMessage sikerét. Az iMessage ugyan OTT szolgáltatás, de mivel csak iOS-en belül működik, és ingyenes, továbbra is ez marad az elsődleges szabvány, amikor a rendszer megkísérel kézbesíteni egy üzenetet. Az RCS ezzel szemben fizetős lesz, a szolgáltatók kiszámlázzák azt a felhasználóknak, ahogy eddig az SMS-t is. Ha az iMessage nem működik, az Apple telefonjai szívesen elküldik az akár médiaállományt is tartalmazó üzenetet a hálózaton, ha a felhasználók ezt engedélyezik, ezzel az iPhone-ok is csak jobbak lesznek.

A Google is rákapcsolt az idén: az Egyesült Királyságban és Franciaországban már ígérték, hogy a felhasználók közvetlenül náluk jelentkezhetnek az RCS támogatásra, ahelyett, hogy a szolgáltatókra várnának. A vége pedig az lesz, hogy az Android platformon a többszervezetes / több irányból érkező erők végül nyugvópontra kerülnek, a szabvány a gyakorlatban is elindul, az Apple pedig kivár, hogy aztán a következő rendszerében bejelentse: ők is támogatják.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.