Miért olyan drága az SMS – és miért érdekel az engem? Alig használom!

Bedő Erik
Bedő Erik

Az SMS jellemző ára Magyarországon darabonként 15 – 20 forint, bár lehet, hogy minden hónapban kapunk néhány tíz SMS-t külön költség nélkül (és vannak már korlátlan SMS-t kínáló csomagok is). Ma már azért inkább chat alkalmazásokat használunk, az SMS még nagyon elterjedt és ez így is marad még sokáig.

Mindenesetre itthon az SMS drágább, mint a legtöbb más országban, ennek az oka többrétű:

  • Hiányzik bármilyen szabályozás a területen, és itt nem a végfelhasználói árakról van szó.
  • A szolgáltatók gyakorlatilag megegyeztek abban, hogy ezt az árat magasan tartják, noha műszakilag ez semmiképpen sem indokolt, mivel számukra szinte ingyen van az SMS kezelése.

Egy kis háttér: az SMS úgynevezett végződtetési díja itthon 14,40 Ft + ÁFA. Ennyit fizetnek a szolgáltatók egymásnak azért, hogy továbbítsák az SMS-t az SMS-t fogadó ügyfélnek. Ha én – mint például Vodafone felhasználó – egy SMS-t küldök István barátomnak, aki Telekomos, akkor a Telekom nettó 14,40-et kér a Vodafone-tól azért, hogy hajlandó legyen az üzenetet kézbesíteni Istvánnak. Ez természetesen fordítva is így van. Ebből az következik, hogy a Vodafone-ank tőlem legalább nettó 14,40-et kell elkérnie, mert másképp veszteséges lesz neki az adat továbbítása.

És itt jön a másik kérdés, miért ilyen magas a végződtetési díj, és csak itthon van ez így? Azért ilyen magas, mert ellentétben a telefonhívásokkal, ez a terület egyáltalán nincs szabályozva. Vagyis annyit kérnek egymástól a szolgáltatók, amennyit csak akarnak. És a három szolgáltató megállapodott abban, hogy egységesen 14,40-et kérnek el, és a hatóság ebbe nem kíván beleszólni. A telefonhívások erősen szabályozva vannak, ott maximálva van a végződtetési díj nettó 1,71 forintra. Gondoljunk bele, ezzel a logikával egy SMS megfelel nagyjából 8-9 perc beszélgetésnek.

A körülöttünk lévő országokban a végződtetési díj a magyar díj fele, vagy kevesebb. Bár ez is drága, mi mégis nagyon kilógunk a sorból.

De miért nem küldök WhatsApp vagy Messenger üzenetet István barátomnak, ha egyszer az ingyen van?

Egyre többen teszik ezt. De még ha el is érnénk, hogy minden ismerősömnek tudok ilyen módon üzenni, akkor is marad egy terület, ahol még mindig drágán fizetek az SMS szolgáltatásokért: a banknak. Ha bárki megnézi a havi számlakimutatását, akkor látható, hogy „SMS-csomag” vagy „x SMS darabár 25 Ft”. Ebből összejön minden hónapban néhány száz forint, évente nagyságrendileg 5.000 forint. És a bankok nem akarják / nem tudják kiváltani az SMS-t chat alkalmazással, mert nem tudják, mit használ a kedves ügyfelük.

A bankok arra hivatkoznak, hogy ők drágán fizetnek az SMS-ekért a távközlési szolgáltatóknak, miközben a szolgáltatók nem akarják csökkenteni az árakat, hivatkozva egyrészt az összekapcsolási díjakra, másrészt meg arra, hogy a bankok amúgy is jól keresnek ezen, kifizettetik az ügyfelekkel, velünk. Nekünk meg kell a banki üzenet, mert tudni akarjuk, hogy nem egy idegen használta-e a kártyánkat, vagy hogy ma reggel mi volt az egyenlegünk.

Pedig tudnának a bankok fejleszteni egy saját alkalmazást, ami mindezt kiváltja. De miért akarnának lemondani az aranytojást tojó tyúkról?

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.