Havidíjas szoftverek – a trend, ami garantáltan csak erősödik

Bedő Erik
Bedő Erik

A legtöbb IT vezető – kiváltképp Kelet-Európában – szereti saját telephelyén látni a szervereit és még mindig bizalmatlan a hoszting, a szerverbérlés vagy a felhő megoldásokkal szemben. Az idő múlásával egyre inkább csökken a ragaszkodás, de a jelenséggel még ma is sok helyen találkozom. Ennek leginkább pszichológiai háttere van, ezért úgy is szoktam fogalmazni, hogy „szereti esténként simogatni a szervert a szerverteremben”.

De hogy vagyunk a szoftverekkel? Azon nincs mit megfogni, az ott fut a gépünkön (itt vagy a felhőben) és vagy működik vagy nem. Néha felrakunk egy frissítést, ami tartalmaz újabb funkciókat és/vagy hibajavításokat. Bár van még mai napig olyan szoftver, amit szinte soha nem frissítünk, de ez egyre ritkább.

Ugyanis a modern felfogás szerint a folyamatos és állandó szoftverfejlesztés elengedhetetlen.

A korábbi gyakorlat megváltozott, ma már nem ritka, hogy kéthetente történnek a módosítások, például az ún. agilis szoftverfejlesztés folyamat keretein belül (amikor a szoftverfejlesztésre kevés idő van, így sok frissítéssel lehet számolni). Vagy nagyon érzékletes példa még a mobiltelefonunk, ahol a különböző applikációk folyamatosan frissülnek.

Kijelenthetjük tehát, hogy a szoftverünket már nem simogatni szeretnénk, hanem frissíteni. És ez sokkal egészségesebb is.

Következő fő szempont, hogy hol fut a szóban forgó szoftver. Talán már találkoztunk az SaaS fogalmával. Software as a Service, Szoftver, mint Szolgáltatás, azaz maga a szoftver a felhőben fut valahol, mi meg csak egy böngészőn keresztül érjük el a szükséges funkciókat. Ebből adódik, hogy párhuzamosan sok felhasználó használja egyszerre a szoftvert, akik nyilván nem látják egymást, nem tudnak egymásról. Ennek a hagyományos szoftverekkel történő kombinációja is nagyon elterjedt, például hogy a kód egy része telepítve van a gépünkön, másik része meg a felhőben fut.

Egyébként a “… as a Service”-nek nagyon sok más fajtája is van, hallhatunk IaaS (Infrastructure as a service), PaaS (Platform as a service), de ma már mindent lehet ezen analógia alapján képezni (várom a WaaS-t és HaaS-t is (Wife / Husband as a Service)…)

Azt is tudni kell, hogy szoftverek vásárlása általában licensz jogot jelent, és sok esetben nem biztosítja a tulajdonlással járó összes jogot, vagyis a használatra ad engedélyt, de például továbbértékesítésre már egyáltalán nem biztos. Ez természetesen korlátozásokat jelent, ha el szeretnénk adni a használati jogot, vagy másolni (akár másik, saját gépre). Ezeket mind a felhasználási szerződés szabályozza, amit nincs lehetőségünk tárgyalni, csak be ikszeljük, hogy „I agree” (mivel jellemzően angolul jönnek szembe).

A következő trendeket látjuk:

  • Folyamatos fejlesztés és hibajavítás
  • SaaS, felhőben fut az alkalmazás
  • Egy használati jogot vásárolsz, soha nem egy tulajdonjogot.

Ehhez hozzájön még egy nagyon fontos faktor: a gyártók/fejlesztők igénye a folyamatos monetalizálására. Ezzel azt érjük, hogy nem csak egyszer szeretnének pénz keresni terméken, hanem folyamatosan. Ez egyébként jól illeszkedik a fejlesztési költségek alakulásához, mivel egy szoftvernek a gyártási költségen túl van egy folyamatos fejlesztésigénye, amit finanszírozni kell, hiszen a fejlesztés jellemzően az installált bázisnak történik (függetlenül attól, hogy helyi vagy felhő felhasználókról beszélünk). És nem utolsó sorban a tőzsde is imádja a folyamatos bevételt, mert az kiszámítható cash flow-t jelent.

Havidíjas konstrukcióban folyamatosan érkeznek a frissítések, míg ha egyszer vesszük meg a jogot, csak a kritikus javításokat kapjuk meg. Ez a gyártónak hatalmas előny, mert kevesebb verziót kell fenntartani, nem kell foglalkozni a régi verziókkal, feltéve, hogy tiszta SaaS / havidíjas megoldást kínálnak.

A felhasználónak is előnyös, mert nem kell foglalkozni vele, mindig a legfrissebb verzióval rendelkezik.

És akkor végül jöjjön az utolsó, az előzőekhez hasonlóan fontos kérdés: hosszútávon ez drágább vagy olcsóbb a felhasználónak? Erre egyértelmű a válasz: DRÁGÁBB. Az autólizingelés, ahol rendszeresen új autót kapunk drágább, mintha egy 10 éves Skodát használunk. Valamit valamiért. Nincs ingyen ebéd.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.