Tartani kell az Európai Parlament által elfogadott internetről szóló törvénytől?

Szűcs Ádám

Mit fogadott el az EP?

A szerzői jogi szabályozásról szóló törvényt, 348:274 arányban. Ezzel alapvetően azt próbálják meg elérni, hogy a művészeknek, a zenészeknek és a hírszolgáltatóknak munkájukért, műveikért többet fizessenek az olyan nagyvállalatok, mint a Google vagy Facebook. Egyben megtiltották, hogy szerzői jogvédelem alatt álló tartalom a jogtulajdonos beleegyezése nélkül bármely oldalon szerepeljen.

Ez alapvetően jó, nem igaz?

A szándék nemes, de a megvalósíthatóság kétséges. Arra például odafigyeltek, hogy a Wikipediához hasonló nonprofit oldalak kiessenek a szabályozás köréből, és differenciálják a nagyvállalatok és a kis startupok által fizetendő büntetések nagyságát, de közben számtalan plusz problémát generál az, ahogyan ezt megvalósítanák.

Mint például?

Például azzal, hogy csupán megtiltják a jogsértő tartalmak szereplését az oldalon, eleve egy hatalmas fejlesztési igényű, költséges módszer kifejlesztését írják elő a weboldalak számára. Világos, hogy emberi munkával nem lehet megszűrni a mai korban az internetes tartalmakat, így mindenképp egy lehetőleg machine learning alapokon nyugvó cenzor-szoftverre lesz szükség, meg egy hatalmas összehasonlítási adatbázisra. Ezt csak a nagyok tudják kifizetni, ebben segítséget nem kapnak a kicsik.

Lehet, hogy szolgáltatásként érdemes lesz eladni a kis vállalkozások számára a szűrést?

Lehet. De a következő probléma, hogy eleinte nem is működik majd jól a szűrés. Sok egyedi tartalmat szórnak majd ki, miközben átengedhetnek jogdíjas dolgokat. Jellemzően problémás két terület a mémek és a paródia. Ezek ugyan magukban foglalhatnak szerzői joggal védett tartalmakat, de önálló alkotások, és cenzúrázásukkal sokkal szürkébb hellyé változna az internet.

Nem lehet majd elénekelni ezredszer a Despacitót?

Elvileg a szabályozás nem vonatkozik a paródiákra. De nehéz lesz műfajonként kivételeket tenni az automatizmusoknak. Persze nem lehetetlen, jelenleg azonban csak elmaradott eszközeink vannak erre.

Hogyan aránylanak egymáshoz a törvény előnyei és hátrányai?

A törvény előnyei biztosak, és azonnal életbe lépnek. A hátrányok bizonytalanok. Egyrészt nem lehet tudni, hogy valóban lesz-e egy közös, bérelhető megoldás, amivel a verseny nem korlátozódik, másrészt mivel a szükséges szoftvert mindenki maga gyártja, annak hatékonysága jelenleg nem ismert. Ha pedig a legrosszabb forgatókönyv alakul, akkor is lehetnek kiskapuk, amivel az internet továbbra is megtartja szabadságát, de ezeket a megoldásokat jelenleg nem látjuk. Mivel lehet, hogy nem is lesz rájuk szükség.

Akkor most már ez lesz?

Nagyon valószínű, hogy a tiltakozások ellenére igen. Még nem ez a végleges állapot, egy kormányokat magában foglaló Miniszteri Tanácsnak is jóvá kell hagyni a döntést, de nem valószínű, hogy fennakadna a javaslat.

Itt olvasható el a szóban forgó dokumentum.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.