Kipróbáltuk az új szolgáltatót, a Digi Mobilt a fővárosban és vidéken. Nagyon vidéken!

Szűcs Ádám

Néhány év késés után elindult a Digi mobilszolgáltatása, egyelőre tesztüzemben. Ennek részeként a Digi ügyfelei igényelhetnek SIM kártyát, amivel 0 Ft-os havidíjért cserébe 50 GB-ig korlátlan netet kapnak, hálózaton belül ingyenes, hálózaton kívül 5 Ft-os percdíjat. Nincs könnyű helyzetben a cég, aki csak magára, a saját – kis frekvenciatartományú – hálózatára számíthat a küzdelemben. Rövid teszttel megnéztük, vajon hogyan teljesítenek akkor, ha kimegyünk a városból?

A Digi Mobil lefedettsége a többi szolgáltatóhoz képest leginkább gyérnek mondható. Hogy az ebből fakadó kényelmetlenségeket kerüljék, az ügyintézők elve csak olyan előfizetőnek adnak SIM-kártyát, akinek a lakhelye “rajta van a listán”, vagyis a lefedett területekre esik.

Nyilvánvaló, hogy Budapest és Pest megye, nagyvárosok, autópályák melletti területek a fő fókusz, és inkább az ország keleti része. A sajtó rögtön nekilátott a méréseknek, ahol azt vizsgálták, hogy az új szolgáltató hogyan teljesít a városi környezetben, a többiekhez képest. Mennyivel lassabb? Hiányzik-e a sebesség?

Persze, hogy lassú. Budapesten, a Telekomhoz hasonlítva a különbség iszonyatosan nagy. A nyüzsgő belvárosban átlag 22 Mbps-os le- és 17 Mbps-os feltöltési sebességet mértünk a Telekommal, de volt olyan az Árpád hídnál (irodaházak közelében, munkaidő után), hogy 108 / 37 Mbps is előfordult. A késleltetés 14 ms körül alakult. Ehhez képest a Digi Mobil a nyüzsgő belvárosban 5 / 3 Mbps-os sebessége alacsonynak mondható, mondjuk letöltésben – szintén az Árpád híd pesti oldalán – egyszer elérte a 13,6 Mbps-ot is. Csak épp 20-30 ms-os késleltetéssel.

Kíváncsi voltam azonban, hogy ha elmegyünk a lakatlan helyek irányába, a különbség megmarad vagy elolvad? Ha olyan helyzetben nézzük meg az új szolgáltatót, amilyenben nem is számítunk rá a lefedettsége alapján, vagyis szinte erdei környezetben, mi történik?

A gödöllői tájvédelmi körzetnél jártunk, az itteni házaknál előfordul még olyan, hogy egyetlen vezetékes netszolgáltató sem szolgáltat, a mobilszolgáltatók közül pedig csak egyvalaki tudja a 4G-t. Ide hoztuk el a Digi Mobil kártyáját, hogy megnézzük, mi történik azon a területen, amit egyébként a saját dokumentumuk alapján “le nem fedett területként” aposztrofált a cég.

A különbség csökkent, de persze nem tűnt el. 

Ilyen helyen valahogy hálásabb is az ember bármilyen 4G-ért, de itt nem erről van szó. A Digi Mobil 8-12 Mbps-os letöltési,  3-4 Mbps-os feltöltési sebességet is hozott. Igaz, a Telekom átlag 43 / 13-at, de ugyanúgy 20-30 ms-os késleltetéssel. A Digi erősödött, a Telekom gyengült. Közelebb kerültek egymáshoz a felek.

Beltérben is mindkét eszköz használható, bár a Digi jelerőssége gyengébb, ez meglátszik a sávszélességen is. De az erdő melletti vasbeton-tégla házban is használható volt mindkét szolgáltató.

A webböngészésnél a fenti mértékben nem látszott különbség. Mindkét hálózaton nagyjából ugyanolyan gyorsan kezdhetjük meg az adott oldal olvasását, a teljes betöltődés nyilván lassabb a Digi hálózatán, de mivel a késleltetésben nincs akkora különbség, így a Telekom is elszöszöl egy nagy híroldal esetében.

A méréseink eredményei nem minősülnek valódi tesztnek, és nem állítják, hogy vidéki helyszíneken a Digi mindig erősödik városi környezethez képest, miközben más szolgáltatók gyengülnek. Az írás következtetése csupán egy új nézőpont fellebbentése: lehetséges, hogy két mobilszolgáltató internetes elérésének összehasonlítása alma-körte esetet hoz létre? Nehéz összehasonlítani a Digit bármivel, különösen, hogy egyelőre ingyenes a szolgáltatás, ami az internetszolgáltató nélkül maradt, vagy máshol nagyon drágán megkapott korlátlan netcsomaggal rendelkező felhasználóknak sokkal jobban jön, mint másnak.

A tesztet más helyszínen, más szolgáltatóval való összehasonlítással folytatjuk.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.