Tényleg veszélyes a Huawei?

Szűcs Ádám

2018 után 2019-ben is fő téma a Huawei, és általában a kínai és orosz gyártók által biztosított eszközök kiberbiztonsága, illetve veszélyei a nyugati országokra nézve. Már 2012-ban is azzal vádolták a kínai céget, hogy kémkedést hajtanak végre az USA-ban, és mindössze egy éve, hogy az USA hírszerzése azt állította, “nem tudja javasolni”, hogy az Egyesült Államok polgárai Huawei vagy ZTE készüléket vásároljanak. Noha a megfogalmazásban nincs határozott állítás, mégis erős figyelmeztetés nemcsak az USA polgárainak, de általában mindenkinek. Veszélyes eszközökről beszélünk? Vagy politikai csatározás az egész? Lássuk, mit tudunk, és mit nem.

Miért kellene félnünk a Huaweitől?

A Huawei alapítója korábban a kínai hadsereg mérnöke volt. A gyanú szerint a Huawei eszközei nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek, például egy gyors szoftverfrissítéssel könnyen kémeszközökké alakíthatják át a világszerte elterjedt berendezéseket. Ezek lehetnek egyszerű okostelefonok vagy bonyolultabb hálózati eszközök.

Kép forrása: Wikipedia, Kārlis Dambrāns, Flickr

Szóval nincs bizonyíték arra, hogy kémkednek, csak megvan a lehetőség. De ez minden gyártó minden hálózati eszközére igaz lehet, nem?

De. Valójában azon állítások, miszerint a Huawei eszközök a kínai kormány trójai falovai, amikkel egy potenciális fegyverként használható hálózatot építenek ki, nincsenek alátámasztva technológiai tényekkel. Ez inkább bizalom kérdése: kinek hiszed el inkább, hogy kizárólag az ügyfelek szempontjait tartja szem előtt, és semmiféle hátsó szándékot nem rejteget?

Van ennek alapja, vagy teljesen légből kapott?

Mindennek van alapja. A kiberbiztonság kérdése nagyon is napirenden van, például az Oroszországhoz köthető támadások, internetes beavatkozások fokozott figyelemre sarkallják a világ országait. A támadások most már bizonyíthatóan politikai célzatúak, így természetes, hogy a bizalom is megrendül azokban az eszközökben, amiknél bármilyen gyanú felmerül. Nem csak a Huawei-jel kapcsolatban merült fel, hogy a használatát mellőzni kell, más kínai gyártók, sőt még a Kaspersky Lab vírusirtói is gyanúsnak minősülnek.

Tehát akkor nincs semmilyen már most is létező biztonsági probléma?

De van. A brit kormány felállított egy Huawei Cyber Security Evaluation Centre (HCSEC) központot, aminek nem volt más dolga, mint hogy a Huawei eszközöket és megoldásokat vizsgálják biztonságtechnikai oldalról. 2010 óta vizsgálódnak, és tavaly kiadtak egy jelentést, amiben azt állítják, az eszközök műszaki tervezésénél bukkantak olyan hibákra, amik veszélyt jelenthetnek.

Nincs más megoldás, mint a tiltás?

Vannak, akik szerint igenis van. Ciaran Martin, a U.K. National Cyber Security Centre vezetője például kezelhetőnek nevezte a biztonsági fenyegetettséget. Mások, például Ausztrália, Japán,Új-Zéland inkább mellőzi a saját hálózatok kiépítésénél a Huawei eszközeit.

Akkor miért nem szabadul meg mindenki a Huaweitől?

Mert a Huawei termékei olcsóak, ami mellett jó teljesítményt nyújtanak. Ha mindenki úgy dönt, hogy nem használja a Huawei eszközeit például a mostani 5G-s hálózatok kiépítésénél, akkor az egész bevezetés késhet emiatt.

Várjunk, akkor most itt már az 5G-ről is szó van? 

Igen, a Huawei határozott lépéseket tesz afelé, hogy a következő generációs mobilhálózatokban jelentős szerepet kapjanak eszközei. És mivel ez a hálózat lesz a legösszetettebb biztonságtechnikai oldalról, ennek kell a legtöbb veszéllyel megbirkózni, veszélyesnek tűnik mindezt olyan eszközökre bízni, amiknek nem ismerhetjük pontosan a működését, és nem is bízunk abban, hogy mindennel tisztában is vagyunk velük kapcsolatban.

Akkor itt már nem csak az USA-Kína ellentétről van szó, igaz?

Nem, ez az ügy világszintű, és minden országra kihathat. De nehéz lenne biztosat mondani, a nyugati világ inkább a jobb félni, mint megijedni stratégiát követi.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.