Olyan sokat ígér az 5G, hogy sokan már most félnek tőle

Szűcs Ádám

Az 5G, vagyis a mobilhálózatok következő generációja készen áll. Ezt az állítást néhány hónapja, a Huawei Global MBB Forumon a szponzorcég vezetője mondta, kiegészítve: a szabványok megszülettek, az end-to-end megoldások és az eszközök is készen állnak, a kereskedelmi bevezetés megkezdődött.

Az 5G tehát jön, miközben még nem nagyon érti az átlagfelhasználó, mire lesz ez jó neki. A 4G – főleg Magyarországon – elég gyors és elterjedt, sokan még évekig ellennének ezzel. Csakhogy a jövő a nyakunkon van, az IoT, az önvezető autók, új, hálózatra csatlakozott eszközök milliárdjai özönlik el a piacot a következő években.

És miközben készül ezekre az új szabvány, mellékesen a piacot is készül átalakítani.

Egyrészt elkezdődött a 10G marketing kampány, vagyis az új hálózatok elvi másodpercenkénti 10 gigabites sebességének hirdetése. Ami már-már nevetséges: jelenleg az 1 gigabit/s-os sebességígéret is valami távoli délibábnak tűnik, hiszen még a vezetékes hálózatokon is 54,3 Mbps-os letöltést mért világátlagban a Speedtest.net. Még Szingapúrban, a legmenőbb hálózatokkal rendelkező országban is 190,9 Mbps az átlagos vezetékes netezési sebesség. Hol van ez az 1 Gbps-hoz képest, de főleg a 10-hez viszonyítva? Mobilon! Sehol.

Ennek ellenére a kábelszolgáltatók befeszültek, hiszen ilyen mobilnetezési sebeség mellett esetleg nincs már szükség a kábelre, egy mobil hotspottal otthon is mindenki ezt használná. Szerintem ettől felesleges félni, mert ha az otthoni routert akarjuk ellátni SIM-kártyával, az így is, úgy is új előfizetést jelent, és az otthoni okoskütyüket én mindenképp inkább egy stabil, vezetékes módon kötném a netre. Ráadásul mindig jobb, ha két redundáns vonalunk van.

A marketing kampány pedig azért is félrevezető, mert jelenleg csak a 10 gigabit ready eszközök felszerelése kezdődik meg, hogy majd egyszer, ha kell, valahol, valaki le tudjon kezelni egy ilyen sebességet is. Hogy hol, hány helyen, hány másodpercig és ki használhatja a hálózatot közel ilyen sávszélességen – na arra már senki nem tesz ígéretet.

Közben az igazi előnye az 5G-nek nem is a nagy letöltési sebesség ígérete. Több ennél sokkal izgalmasabb dolgot vetít előre, de mind közül a legjobb a hálózatszeletelés. Ami szintén kiverte a biztosítékot sokaknál, nem véletlenül.

A network slicing, vagyis hálózatszeletelés egy olyan lehetőség az 5G-ben, amikor a szolgáltató egy adott szcenárióhoz, adott felhasználói igényhez képes beállítani az annak a végpontnak szánt körülményeket. Egy önvezető autónak például nem nagy letöltési sebességre, hanem kis késleltetésre van szüksége. Egy felhasználónak, aki épp egy 4K-s filmet kezdett streamelni, épp ellenkezőleg.

Egy természeti katasztrófa esetén, amikor a vonalas megoldások kiesnek, az életmentő szerveknek nagyon magas prioritást kell adni a hálózaton, míg másoknak lecsökkenteni azt. És az 5G, és a vele érkező virtualizációs eszközök képesek lesznek erre. Az egyetlen, nagy fizikai hálózat külön virtuális szeletekre oszlik tehát fel, és mindenkit úgy szolgál ki, ahogy ott ideális.

Vagy mégsem?

Sokan kételkednek abban, hogy egy olyan eszközt, amit lehet fegyverként is használni, minden megkötés nélkül szabadon lehet-e engedni. Hiszen ha a szolgáltató szeletelheti a hálózatot, és priorizálhatja a felhasználókat, nem jelenti-e ez a netsemlegesség végét? Hiszen épp arra épül a netsemlegesség, hogy mindenki egyenlő, és mindenkit a lehető legjobb szolgáltatás illeti meg.

Képzeljük el ezt úgy, mint egy high-end panelprogramot. Korábban mindenki telibe kapta a távfűtést, nem volt állítási lehetőség, azt gondoltuk, hogy ez az igazságos. Mégis, a csőhurok végén lévők lakásában hidegebb volt, és az sem volt mindegy, hogy egy adott lakásnak hány fala érintkezik a szabad levegővel. Aztán bevezették az egyéni állítási lehetőséget, így mindenki igényei és lakásadottságaihoz mérten állíthatja a hőmérsékletet, az előremenő vízmennyiséget. A hálózatszeletelés olyan, mintha a távhőszolgáltató felszerelne egy automatikus, távolról irányítható rendszert a radiátorainkra, azzal az ígérettel, hogy az időjárási körülményekhez mérten beavatkoznak, és nekünk semmit sem kell tenni azért, hogy mindig 23 fok legyen a lakásban.

Félünk, hogy a távhőszolgáltató a szomszédnak 24 fokot készít elő, ha több pénzt kap onnan? A  válasz egyáltalán nem egyértelmű.

Miközben egyre több a kérdés, az 5G már a nyakunkon: az USA-beli AT&T szolgáltató már lecserélte a 4G LTE logóját egyes androidos telefonokon “5G E” logóra, vagyis 5G Evolution elnevezésre. Annak ellenére, hogy csak 2020-ban tervezik bevezetni az új szabványt, vagyis a mostani betűjáték mögött semmiféle valós 5G-s fejlesztés vagy előny nincs. Nem csoda, ha sokan mérgesek is rájuk emiatt.

Ebből is látszik, mennyire akarja már minden szolgáltató ezt a dolgot. A végfelhasználók annyira még nem értik.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.