A Vodafone Magyarországon is kiépítheti az NB-IoT hálózatát jövő év végére

Szűcs Ádám

Az NB-IoT hálózatok gyakorlatilag azok, amik képesek elvinni a hátukon a következő évek kütyürobbanását. A smart-olódás hatása, hogy 2025-re a hálózati csatlakozások fele LPWA-val történik majd, vagyis low power wide area network (alacsony fogyasztású hálózat) révén, ami kifejezetten a kütyükre tervezett. Jó lefedettséggel, alacsony energiaigénnyel képesek rengeteg eszközt kiszolgálni egyszerre, és a hangsúly itt nem a sávszélességen, hanem a megbízhatóságon van.

Az NB-IoT egyfajta LPWA hálózat. Van más is, mint például az LTE-M, és úgy tűnik, egyelőre mindegyik része a fejlesztéseknek.

A Vodafone NB-IoT hálózata Csehországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és Írországban már él, de most tovább terjeszkednek a Mobile World Live információi szerint.

2019 végére többek között Magyarországon is kiépítenék a meglévő LTE infrastruktúrára épülő rendszert.

A cég tervei között van az is, hogy Németország 90, Spanyolország 100 százalékát lefedik, valamint hogy az LTE-M szabványt is alkalmazzák.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.