Mi az IoMT, és miért lesz hasznos nekünk?

Szűcs Ádám

Még épp figyeljük felcseperedni az IoT, a Dolgok Internete jelenségét, az egymással kommunikáló gépek hálózatát, máris itt az újabb altípus: az IoMT, az Egészségügyi Dolgok Internete (Internet Of Medical Things) valójában a legtöbb közvetlen hasznot képes hozni általában az emberiség számára.

Miről is van szó? Arról, hogy amennyiben az emberek egyre nagyobb része visel magán az egészségi állapotát folyamatosan figyelő IoMT okoseszközt (ami lehet egy okos vérnyomásmérő vagy akár egy Apple okosóra is), akkor a beérkezett adatokból sokkal korábban lehetne előrejelezni betegségeket vagy életveszélyes helyzeteket, mint most.

Jelenleg a legtöbb ember úgy várja a szívrohamot, vagy épp a halált, mint egy véletlenül a fejére eső virágcserepet. Azonban statisztikai módszerekkel, az életjelek egymás viszonylatában vett eltéréseinek monitorozásával, elemzésével kitalálható egy később bekövetkező súlyos állapot. Időseknél még a halál közeli bekövetkeztét is 90 százalékos pontossággal jósolta meg a gép.

Az IoMT tehát egy újabb Big Data adatgyűjtő, ami a világ leghasznosabb információit tartalmazza, hiszen nem a kényelem vagy a hatékonyság áll a céljai között, hanem az emberek egészségének hatékony megőrzése. És noha messze nem ez a terület fejlődik a leggyorsabban az IoT területen belül, azért az Allied Market Research piackutatói szerint 2021-re egy 136,8 milliárd dolláros üzletté  majd.

És nagyon is idejében: a hagyományos egészségügyi rendszerek a világban nem állnak épp a helyzet magaslatán. Ráadásul 2025-re a 8 milliárd emberből 1,2 milliárd lesz időskorú: nekik sokkal több egészségügyi problémáik vannak, ebből következően még nagyobb nyomás lesz az iparágon. Az olyan eszközök, amik folyamatosan monitoroznak minket, és ezáltal a vizsgálatok egy részét teljes egészében átvállalják a kórházi rendszerről, önmagukban nagy könnyebbséget adnak.

A mesterséges intelligencia, ami észreveszi a Big Datában az összefüggéseket, és ezáltal képes a beteg pontos állapotára vonatkozó nagy valószínűségű ajánlásokat tenni, még nagyobb szolgálatot tesz.

Az IoMT nem váltja ki az orvosokat, legalábbis egyelőre. Az általa gyűjtött adatokkal sokkalta könnyebb a pontos diagnózis, sőt, az orvosi utasítások betartása is messzemenően egyszerűsödik a használatával.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.