Nem lassul az internet-előfizetési kedv Magyarországon

Bedő Erik
Bedő Erik

Óránként csaknem 100 új internet-előfizetést kötnek ma Magyarországon. Ha csak a szolgáltatók nyitvatartási idejét vizsgáljuk – hiszen csak akkor tudunk szerződni -, több mint 300-at. Úgy tűnik, hogy a növekedés alig vesztett a lendületből az elmúlt években, továbbra is masszív felfelé ívelést láthatunk a KSH 2016 statisztikai tükrében.

forrás: KSH Statisztikai tükör 2016 I. negyedév

Ez pedig csak elsőre tűnik hihetetlennek. Ha az internetre még mindig úgy gondolunk, mint az otthonunkat ellátó közműre. Ha ez alapján vizsgálnánk, a szerződések száma nem növekedne ilyen rohamosan, de itt van nekünk az okostelefon-forradalom, ami Magyarországon ugyanolyan heves szomjat mutat a bitekre a buszokon, az utcán, kocsmákban, a munkahelyi liftben, mint bárhol máshol. Lássuk, a jelenlegi 8,2 millió szerződés hány százaléka mobilnet-előfizetés ma nálunk:

forrás: KSH Statisztikai tükör 2016 I. negyedév

Masszív kétharmad. Az arány az elmúlt egy évben 1,6 százalékponttal nőtt. A vezeték nélküli szegmens 13 százalékkal bővült, amit a KSH az egyre inkább megfizethető mobilnettel és a szolgáltatók gyors alkalmazkodásával magyaráz. Mi azért hozzátennénk a nemzetközi tapasztalataink alapján: lehetne ez olcsóbb is. De, mint látjuk, így is vesszük a gigabájtokat, mint a cukrot.

A vezetékes internet-előfizetések száma is nőtt azért, 5,4 százalékkal, 2015 azonos időszakához képest. Ezen a szegmensen belül a kábelhálózatok vannak többségben, 51 százalékát viszik a vezetékes piacnak. Az optikai hálózatos előfizetések is szépen gyarapodott, 14 százalékkal.

Magyarország nagyot sprintelt 2003 óta, és láthatóan a sprint máig tart. Az összes magyar háztartásra becsült internet-elterjedtség 2003 végén ugyanis mindössze 12 százalékot tett ki, ami óriási ugrás volt az egy évvel korábbi 9 százalékhoz képest. 9 százalék! És az internet túlnyomórészt modemen keresztül jött. A listavezető Svédországban ekkor ugyanez a szám 75,8 százalék volt, Hollandiában 63, Németország és Anglia is bővel 50 százalék felett állt. Hatalmas volt a szakadék.

Aztán felgyorsítottunk, a következő hat évben 40 százalékot javítottunk a mérlegen, az utolsó három évben azonban lassult a folyamat. Néhány éve már ott tart az ország, mint 2003-ban az Unió eminensei.

A mobilnet fejlődésében és fogyasztásában azonban kisebb elmaradással indultunk a fejlett országokhoz képest. Hogy mást ne mondjak, azt sem hagytuk, hogy kihagyjanak a Pokémon Go adatzabáló őrületből.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.