Igaz, hogy kikapcsolják a 2G-s mobilszolgáltatást?

Bedő Erik
Bedő Erik

Szárnyra kapott a hír, hogy nemsokára kikapcsolják a 2G-s szolgáltatást, mert már nincs rá szükség. Ahhoz, hogy ennek az igazságtartalmát megvizsgálhassuk, tegyük fel a kérdést: mi történne, ha tényleg megtennék?

A beszélgetések a mobilhálózatokon leginkább 2G-n és 3G-n zajlanak – a Telekom nemrég kapcsolta be a 4G-n a hangot –  miközben 3G-n és 4G-n internetezünk. Ez alól kivételt képez az M2M (gép és gép közötti kommunikáció, amit manapság IoT-nek is hívunk), ami jelenleg is alapvetően 2G-n kommunikál.

A 2G, 3G és a 4G kiegészíti egymást, egyiket sem lehetne nagy szolgáltatás-kiesés nélkül kikapcsolni. Ha kikapcsolnánk a 2G-t, sok helyen nem működne a hang az országban, és olyan funkciók sem működnének többé, mint gépjárműkövetés vagy például éttermekben a kártyafizetés.

Tegyük fel, hogy ennek ellenére a szolgáltatók ki szeretnék kapcsolni a 2G-t: jogilag nincs erre lehetőségük, hiszen ők nemcsak jogot kaptak mobilszolgáltatásra, hanem kötelezettséget is, a kötelezettség pedig olyasmire is kiterjed, mint lefedettség és minőségi paraméterek. Másszóval a szolgáltatók vásároltak egy bizonyos frekvenciatartományt, hogy ebbe a tartományba egy meghatározott technológiákkal szolgáltassanak a magyar lakóság felé. Ebből az is adódik, hogy tilos például egy bizonyos frekvenciasávot 4G-re használni a 2G helyett.

Pedig legyünk realisták: ez a jövő.

A 4G technológiailag jobban ellátja mindazt, amit ma 2G és 3G-vel oldanak meg. Arról nem a 4G tehet, hogy nem ezt a technológiát használják mindenhol, ennek inkább az az oka, hogy a végfelhasználói eszközök sok esetben erre nem alkalmasak. Itt nem elsősorban a telefonkészülékekről van szó, hanem az összes olyan IoT eszközről, amit találunk a kártyaolvasókban, a gépjárművekben, és így tovább. Ezeket nem 2-3 évente, hanem inkább 10 évente cserélik. Ezen felül természetesen ott van sokszázezer olyan készülék, ami nem képes 4G-n kommunikálni.

Megfelelő bővítéssel és telefonokkal/eszközökkel a 4G kiválóan alkalmas úgy a hang- mint az adatátvitelre, beleértve az IoT eszközöket is. Mivel ez egy 20 évvel újabb, frissebb, modernebb technológia, mint a 2G, sokkal hatékonyabban használja az igazi szűk erőforrást, magát a frekvenciasávot. Emiatt ma már a beruházás is sokkal olcsóbb, mint régen.

Ezekből következik, hogy várhatóan 10, maximum 15 év múlva valóban kikapcsolják a 2G-t és akár a 3G-t is. És marad a 4G. És az 5G, feltételezzük.

És mi a helyzet külföldön?

Európában néhány országban pár szolgáltató beszél arról, hogy kikapcsolják a 2G-t 2020 körül. Érdekesség, hogy a Telenor korábban bejelentette: a 3G-t jóval a 2G előtt, 2020-tól kezdi el kikapcsolni, és majd csak 2025-ben a 2G-t. De nem hisszük, hogy Magyarországgal kezdik.

Amerikában az AT&T az év elején kapcsolta ki a GSM alapú 2G-t, Szingapúrban idén áprilisban kikapcsolta mindhárom szolgáltató a 2G-t. Ausztráliában is a Telstra kikapcsolta a 2G hálózatát. Megjegyzem, más, nem GSM-alapú hálózatokat távol keleten már korábban is kikapcsoltak. De itthon még használhatjuk a régi Nokia 3310-esünket, Ericssonunkat vagy más veterán készülékünket még egy darabig. Beleértve az első iPhone-t is.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.