Októbertől ingyenesen függetlenítik a telefonjainkat a szolgáltatók

Szűcs Ádám

A hálózati korlátozás a mobilszolgáltatókkal egyidős jelenség: az előfizető bizonyos ellenszolgáltatásért cserébe vállalja, hogy a szolgáltatóknál vásárolt készülékei csak azok hálózatán működnek, más szolgáltató SIM kártyájával nem. Volt megoldás erre: a szolgáltatók a hűségidő lejárta után – vagy akár előtte – vállalták, hogy pénzért függetlenítik a telefonunkat.

Ez az összeg az évek során egyre alacsonyabb, és a szabályok is egyre megengedőbbek lettek. Mostanra pedig már ott tartunk, hogy a az elektronikus hírközlésről szóló törvény határozza meg, hogy október 24-től egyáltalán nem kérhetnek pénzt a szolgáltatók azért, hogy a határozott idejű előfizetői szerződés lejártát követően az előfizető készülékét függetlenné tegye. Így szól a 2017. évi LXXXVIII. törvény ide vonatkozó része:

1. § (4d) A határozott idejű előfizetői szerződés lejártát követően a szolgáltató az előfizető kérésére külön díjazás nélkül köteles gondoskodni arról, hogy az e szerződéssel együtt vásárolt készülék bármely szolgáltató előfizetőjeként használható legyen (hálózat-függetlenítés).

Megkerestük a három nagy szolgáltatót, náluk jelenleg hogyan működik a függetlenítés. Elmondták, hogy ők is készülnek a törvény által előidézett változásokra.

Telekom

Jelenleg bármely Telekom üzletben (Telekom saját és Partner üzlet egyaránt) kérhető a készülék feloldása a hálózati korlátozás alól. A SIM Lock feloldását kizárólag a Magyar Telekomnál vagy jogelődeinél vásárolt készülékekre tudják elvégezni.

Amennyiben havidíjas az ügyfél, és nem köti határozott időtartamú szerződés (hűség), a Díjszabás mindenkor érvényes hálózati korlátozás feloldásért járó díját kell megfizetni, melyet a mindenkor érvényes Díjszabás tartalmaz,

ez jelenleg 15 000,-Ft-ot jelent.

1998. április 1. előtt vásárolt készülékek feloldása díjmentes.

Ha még nem járt le a hűség, további költséget jelent a kapott kedvezmény és fennmaradt készülék részletek befizetése a fenti összeg mellett.

A feloldás azonnal vagy 1 munkanap, kivéve a tömeges feloldásnál (kkv vagy nagyvállalati ügyfeleknél). Ekkor ez 10 munkanapra módosul.

(forrás: Telekom kommunikációs igazgatósága)

Vodafone

A függetlenítést a Vodafone márkaképviseleteiben lehet kezdeményezni.

Fontos kitétel, hogy a 2012. szeptember 1. után, határozott időtartamra kötött Előfizetői Szerződések esetében a határozott időtartam alatt a készülék hálózati zárának feloldását Szolgáltató kizárólag az Előfizető számhordozása esetében biztosítja.

És hogy mennyibe kerül a szolgáltatás?

  • Az előfizetői szerződés megkötésétől számított 0-1 év között: bruttó 20.000 Ft
  • Az előfizetői szerződés megkötésétől számított 1-2 év között: bruttó 10.000 Ft
  • Az előfizetői szerződés megkötésétől számított 2 év után: bruttó 2.500 Ft

Persze a készülékkedvezmény hátramaradó részét itt is hozzácsapja a szolgáltató a fentiekhez.

A készülék hálózati zárának feloldását az Előfizető hajtja végre, miután a hálózati zár feloldásához szükséges kódot a Szolgáltató postai úton – levélben – eljutatta részére. Azon készülékeknél, ahol az előfizető nem tudja elvégezni a függetlenítést, 30 napos határidőt adnak.

Telenor

A jelenleg érvényes gyakorlat szerint a készülék hálózati korlátozásának feloldása magánszemélyek és üzleti előfizetők esetében egyaránt személyesen, a Telenor üzleteiben kérhető, díja pedig a határozott idejű szerződés letelte után

bruttó 7650 forint.

A feloldás pontos időtartama készülékgyártónként eltérő lehet, a készülék akár néhány órán, vagy pár napon belül hálózatfüggetlenné válhat.

Egészen eltérő összegeket spórolhatunk tehát meg a különböző szolgáltatóknál az új törvény után, de egyvalami továbbra is érvényes lesz: ha nem járt le a hűségünk, vagy a szerződés értelmében valamilyen összeggel tartozunk a szolgáltatónak a feloldást követően, ezt meg kell fizetni.

Egyébként nem feltétlenül jelent ez változást mindenki számára: a SciamuS ügyfeleinek többsége például (elsősorban ott, ahol az elmúlt években pályáztatás történt) már korábban is díjmentesen függetleníthettek, hiszen a SciamuS pályázat kiírásában ez a feltétel évek óta szerepel.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.