A legmeglepőbb dolgok, amik IP címet kaptak a 2017-es CES-en

Szűcs Ádám

A CES 2017, a fogyasztói tech-piac legnagyobb és legfontosabb bemutatója múlt héten zajlott. Nehéz lenne egyetlen trendet kiemelni a bemutatott technológiák között – volt itt VR, vagyis virtuális valóság szemüveg, mint ahogy laptopokat és autós elektronikákat is bemutattak -, mégis egy nagyon fontos megfigyelést tehetünk, ahogy telekommunikációs szempontból vizsgáltuk a rendezvényt.

Szinte valamennyi bemutatott eszköznek saját IP címet kell kiosztani, hogy működjön.

Az okosotthon, a hálózatra kötött egészségügyi műszerek, a hordható elektronika egyre jobban fejlődik, és ami korábban egy jövőképnek tűnt, mostanra mindennapossá kezd válni. Az IoT, vagyis az Internet of Things annyira jelen lévő valósággá vált, hogy ma már nem csak a geekek gondolkoznak el komolyan egy új eszköz vásárlásánál, hogy az okoskütyü legyen, vagy sem.

Beszéljünk akár vérnyomásmérőről, kenyérpirítóról vagy akár egy egyszerű fésűről.

Míg tíz éve még kiváltságnak számított, ha valakinek egynél több eszköze lógott egyszerre az otthoni hálózaton, ma már ez az alap. Többé nem emberekhez, személyes tárgyakhoz, laptophoz, okostelefonhoz, tablethez lehet rendelni az IP címeket, hanem az embert körülvevő eszközökhöz. Afelé haladunk, hogy lassan az összeshez, amiben elektronika található, az internetszolgáltatóknak pedig fel kell készülni erre a temérdek önállóan a hálózaton kommunikáló eszközre. Ha hozzávesszük, hogy dokkolók, lámpák, hűtőszekrények és egy rakás más otthoni eszköz is megkapta az Alexát, az Amazon hangvezérelhető felhős-alapú asszisztensét, komoly adatforgalommal lehet számolni egy rakás új eszköztől a közeljövőben.

Lássuk, a CES 2017 mit mutatott nekünk e tekintetben, vagyis mik a legmeglepőbb dolgok, amik IP címet kaptak idén.

1. Búza

Az illinoisi egyetem hallgatói indították a startupot, ami egy ujjméretű szenzorral próbálja megvalósítani az okosfarm ideáját. A kis eszköz a tárolt gabona minőségét vizsgálná folyamatosan, pontosabban az aktuális hőmérsékletet és páratartalmat, valamint magát a búzát, mennyire nyirkos, mikor kell beavatkozni még azelőtt, hogy tönkremenne a termés. Az adatok természetesen okostelefonon látszanak, így egy helyen, egyetlen pillantással meg lehetne győződni a búza állapotáról.

Van értelme az okosodásnak?

Van, mert nagy mennyiségű tárolt élelmiszert tudnak így szondázni gyorsan és hatékonyan.

2. Tejpumpa

Kevés tech-fejlesztést látunk a CES-en kifejezetten a nőknek, de a Willow okos mellpumpája mindenképpen ilyen. A pumpa a felhőbe küldi, mennyi tejet fejt le az anyuka, egy app pedig eltárolja az információt, sőt segít nyomon követni az újszülött táplálkozását is.

Van értelme az okosodásnak?

Kevés, hiszen a tej mennyiségét eddig is könnyűszerrel mérhettük, a baba táplálkozását pedig ezután is manuálisan kell bepötyögni, így kevés hasznot hoz a felhős alapú kapcsolat.

3. Kenyérpirító

A Griffin Connected Toasternél nem egy állítókarral adod meg, meddig süsse a kenyeret, hanem a kenyérpirító appkjában található csúszkát használod erre a célra.

Van értelme az okosodásnak?

Semmi, hiszen egyébként is a kenyérpirítóhoz kell menned a használatáért, így valójában kényelmetlenebb elővenni a telefonodat, és azon megadni a programot, mint magán a készüléken beállítani.

4. Gyűrű

Eleinte mellkaspántok, később okos karkötők monitorozták a napi aktivitásunk. Ahogy azonban ugyanaz a számítási és kommunikációs képesség egyre kisebb helyre zsugorodik, már egy gyűrűbe is belefér az alvásunk és mozgásunk megfigyeléséhez szükséges technológia, plusz az ezt kifelé kommunikáló eszközök. A Motiv’s fitness tracking ring szívverést is mér, 3-5 napig bíja egy feltöltéssel.

Van értelme az okosodásnak?

Van, hiszen a gyűrűk korábban nagyon-nagyon buták voltak. Mint egy darab… gyűrű.

5. Fésű

Ki ne szeretné, ha a fésűje tájékoztatná, hogy a haja kiszáradt, vagy épp töredezett, és ideje lenne ápolni is a fésülésen kívül? Az okos fésűk épp ezt teszik, és persze a hajunk adatait akár felhőbe is küldik.

Van értelme az okosodásnak?

Egy tükör előtt állunk, ahol épp tudomásul vesszük a szemünk segítségével, milyen állapotban van a hajunk. Annak, hogy ezt egy drága eszköz még el is tárolja, és felhőbe küldi, nem sok értelme van.

Látható, hogy noha az IoT dübörög, egy rakás értelmetlen és használhatatlan fejlesztés tarkítja az útját. Ezek közül azonban sok új termék velünk marad, és akár annyira alapvetővé is válhat, mint maga az okostelefon, amit most az adatok áttekintésére használunk.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.