Milyen lesz az 5G és mikorra várhatjuk Magyarországra?

Bedő Erik
Bedő Erik

Még javában szoktatjuk magunkat a negyedik generációs mobilnet kínálta gyorsasághoz, a Telia és az Ericsson máris befejezte Európa első 5G-s próbarendszerének tesztjét, valós körülmények között, a szabad ég alatt, Svédországban.

Lássuk, milyen tulajdonságokkal rendelkezik a próbahálózat, majd boncoljuk szét a számokat.

A rendszer a 15 GHz-es tartományban használt egy 800 MHz-es spektrumot, felhasználónként 15 Gb/s-os sebességet, és 3 ms-os késleltetést biztosítva.

A 15 GHz egy rendkívül magas sávtartomány, ami miatt nagyon-nagyon sűrűre kell építeni a bázisállomásokat, hiszen nem képesek ilyen frekvencián nagy területeket lefedni. Bázisállomásokat sűrűn építeni pedig legfeljebb városokban éri meg a szolgáltatóknak, így számíthatunk rá, hogy az 5G igazán csak városi jelenség lesz.

A 800 Mhz is magas érték, jelenleg kétszer 20-25 áll rendelkezésre a szolgáltatóknak. Ez azonban kell ehhez a sebességhez.

A 15 Gb/s elképesztő sebesség, 1,9 gigabájt másodpercenként. Kérdés, hogy ezt az elvi maximumot ki tudja-e használni a felhasználó, a kiszolgáló oldal alkalmas-e akár hasonló sebességre, és egyáltalán, a néhány megabájtos weboldalak, adatcsomagok korában van-e értelme a 0,001 és a 0,002 másodperc alatt kiszolgált adatokat összehasonlítani egymással. Sokkal inkább fontos a következő pont.

A 3 ms-nál kisebb késleltetés nagyon fontos, és elengedhetetlen fejlesztés, főleg hogy az önjáró autók korába lépünk hamarosan.

A cégek 2018-ra szeretnék elhozni a piacra a technológiát. Ez eléggé optimista a jelen állapotok szerint, 2020 egy sokkal védhetőbb határidő. Magyarországra 2021-2022 környékére várható az első bázisállomás telepítése.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.