Hogy is van ez? – Magyar mobil telekommunikációs piac

SciamuS

Piaci részesedés

A mobil hangpiacon a három szolgáltató nagyon kiélezett versenyt vív. A teljes hangpiaci vertikumot tekintve a három szolgáltató piaci részesedése:

  • T-Mobile 46,8%
  • Telenor 30,5%
  • Vodafone 22,7%

Az üzleti piacon a T-Mobile piaci részesedése ennél határozottan nagyobb, meghaladja az 50%-ot, de erről hivatalos információ nincs.

Országosan az összes mobil előfizetés száma 11,5 millió db volt, ebből közel 11,1 millió db előfizetés volt aktív az utolsó 3 hónapban. 100 lakosra 116,8 db előfizetés jutott, azaz kijelenthető, hogy

a mobil hangpiac telített.

A mobil előfizetések lehetnek utólag fizetendők (számlás) vagy feltöltőkártyások (pre-paid). Utóbbiak részaránya fokozatosan csökken, jelenleg mintegy 45%-a az összes mobil előfizetésnek.

Az utóbbi években alternatív (virtuális) mobilszolgáltatók is próbálták megvetni lábukat a piacon, ezek közül a Tesco Mobile kísérlete bizonyult tartósnak, a Vodafone hálózatát használó szolgáltató célpiaca azonban a lakossági szegmens. Legutóbb a Digi szerzett mobilszolgáltatásra alkalmas frekvenciákat, amellyel akár negyedik mobilszolgáltatóvá is kinőheti magát idővel. Nemrég a UPC is belépett a piacra. Időnként felröppen a hír, hogy az állam is tervezi, hogy követi a példájukat, valamilyen módon.

A mobil adatpiacon a három szolgáltató piaci részesedése a következőképpen alakul (előfizetők száma / adatforgalom):

  • T-Mobile:   44,8% / 42,8%
  • Telenor:    30,2% / 38,2%
  • Vodafone: 25,0% / 19,0%

A mobilinternet előfizetések száma országosan már 4,1 millió felett van, de ezek közül csak 3,1 millió bonyolított forgalmat, azaz

az előfizetések negyedéért „feleslegesen” fizetnek az előfizetők.

Az egy előfizetőre eső átlagos havi forgalmazott adatmennyiség 1 gigabájt; a Telenornál ez a szám magasabb, a Telekomnál és a Vodafone-nál alacsonyabb.

Csökkenő jelentősége miatt nem térünk ki az SMS/MMS piacra, azonban megjegyezzük, hogy a tömeges SMS szolgáltatás nagyvállalatok, bankok kampányaiban; értesítések, üzenetek célba juttatásában hatékony eszköz lehet.

Technológia – Vezeték nélküli (wireless) hálózatok

A mobil területen is jelentős fejlődésen ment – és főleg megy – keresztül a technológia; az infrastruktúra (hálózatok) és a készülékek ma már nagymértékben támogatni tudják az üzleti igényeket.

Az infrastrukturális fejlődésnél kiemelendő a mobilhálózatok fejlődése. A ma már túlhaladottnak számító GPRS (General Packet Radio Service) egy 2G (második generációs) technológia, amely 114 Kbps letöltési sebességre képes, azonban hanghívás idején ez a sebesség lecsökken. A GPRS továbbfejlesztése az EDGE (Enhanced Data GSM Evolution), amely már 384 Kbps letöltési sebességre is képes (2,5 G).

Az előzőhöz képest jelentős technológiai előrelépés a 3G hálózat, amely 3,1 Mbps sebességű adatforgalomra is képes, és ezzel többek között a video stream, videóhívás is lehetséges. A HSDPA (High-Speed Down-link Packet Access) a 3G továbbfejlesztett változata, amely 14 Mbps sebességre képes (3,5 G). A HSPA+ (Evolved High-Speed Packet Access) letöltési sebessége 168 Mbps-ot érhet el.

A 4G LTE (Long Term Evolution) már elvben 299,6 Mbps-os adatátvitelt is lehetővé tesz, amivel már a HD video streaming is lehetővé válik. Magyarországon egyelőre a Telekom és a Telenor rendelkezik 4G hálózattal, a Vodafone-nál még ezután várható a 4G hálózat kiépítése.

Megjegyzendő, hogy Magyarország egész területén elérhető szélessávú műholdas internet (szolgáltató: HDT, vanNet), amely alternatíva lehet a fenti hálózatok és vezetékes hálózat hiánya esetén.

Platformok, hasznos app-ek

A mobilpiacon több operációs rendszer versenyez egymással, egyesek nagyobb, mások kevesebb sikerrel:

  • Android (Google, HTC, Samsung, stb.)
  • iOS (Apple)
  • Windows for Mobile (Microsoft)
  • BlackBerry

Európában (és a világon) már az Android a legnagyobb szereplő, az Enterprise szektorban emellett még nagy szerepe van az iOS-nek is, míg a korábban piacvezető Symbian szinte teljesen eltűnt.

A mobil területen még érdemes kiemelni az app-piac fejlődését, főleg az Apple AppStore-t és a Google Play-t. A sok százezer (sőt, több mint egymillió) letölthető alkalmazás között sok olyan van ma már, mely adatkapcsolaton keresztül pótolja a vonal kapcsolt hívásokat és/vagy az SMS küldést. Ilyen alkalmazás pl.:

  • Skype
  • Viber
  • Rebtel (főleg mobilról nemzetközi hívásokra)
  • WhatsApp )SMS helyettesítő alkalmazás)

De érdemes itt kiemelni mindenfajta videokonferencia szolgáltatást mobilon, mely nem csak a hanghívást, hanem a videohívást is helyettesíti:

  • Skype (videó is)
  • Facetime (csak Apple)
  • Google Hangouts
  • és sok-sok más (Tango, Fring).

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.