Eltörölt roaming díjak – Kinek éri meg?

Nagy Koppány
Nagy Koppány

A Vodafone RED EU csomagokról érdemes tudni pár dolgot, azon kívül, hogy nincs roaming díj, ahogy hirdetik.

A legfontosabb: a roaming díjak eltörlése csak Red csomagokra vonatkozik és csak az EU országokra, Svájcra, Törökországra és Izlandra érvényes, más, egyedi tarifákkal rendelkező előfizetőkre nincs hatása.

A Red csomagoknál megszokott korlátlan belföldi hívás, SMS, MMS küldés vonatkozik az EU országokból Magyarországra illetve magyar számokra irányuló forgalomra is, és az adatcsomag Magyarországon és az EU országokban együttesen használható fel.

Az ördög azonban most is a részletekben rejlik!
Hogy érdemes-e Red EU csomagra váltani az erősen függ a telefon használati szokásoktól.

Lássuk a részleteket!
Három különböző Red EU csomag érhető el a közép- és nagyvállalati ügyfelek részére:

  • Vodafone Red EU
  • Business Red EU Standard
  • Business Red EU Premium

Az alábbi táblázatban röviden összefoglaltuk a nagyvállalati Red EU csomagok lényegét.
A havidíjakat 2 év hűségidővel vettük figyelembe.
A kiegészítő havi díj esetében érdemes megkérdezni a szolgáltatót, hogy egyedi kedvezmény erre adható-e.

Jellemzők (közép- és nagyvállalat)* Red Basic EU Business Red EU Standard Business Red EU Premium
Havidíj 2 év hűségidővel, e-pack-kel, készülék nélkül 8 654 Ft 12 787 Ft 16 528 Ft
Kiegészítő havi előfizetési díj 2 500 Ft 2 500 Ft 2 500 Ft
Perc (belföldi mobil, vezetékes, kék szám, hangposta) korlátlan korlátlan korlátlan
SMS, MMS küldés korlátlan korlátlan korlátlan
Adatkeret 500 MB 4 GB 10 GB
Bennefoglalt nemzetközi hívások 50 perc korlátlan
Nemzetközi SMS (Ft/db) 37,80 Ft 37,80 Ft 37,80 Ft
Számlázási egység 1 perc 1 másodperc 1 másodperc
*Nettó összegek

Fontos! A fenti árak csak a RED csomagokra és csak EU roamingra érvényesek, az egyedi előfizetéseket nem érinti, ott a roaming a továbbiakban is okozhat kellemetlen meglepetést!

Milyen szempontokat vegyen figyelembe a döntésnél?

  • Ha jelenlegi csomaggal nagyjából elégedett,
  • nem várható, hogy a közeljövőben jelentősen változnak telefonhasználati szokásai,
  • és ha a telefonszámla végösszege (egyéb szolgáltatások, például parkolási- és autópályadíjak nélkül) alacsonyabb, mint a megrendelni kívánt Red csomag havidíja,
  • akkor nem érdemes váltani, vagy érdemes más csomagokat is megvizsgálni.
  • Ha a Red EU csomag havidíjánál magasabb összegeket fizetünk, és
  • ez jórészt az EU-n belüli roaming, és/vagy a nemzetközi hívások és/vagy a sok belföldi hívás és SMS/MMS küldés miatt van így,
  • ez esetben érdemes megfontolni a váltást.
  • De több részletre itt is ügyelni kell!

Mire figyeljen oda?

  • Közép- és nagyvállalati flották esetében érdemes megvizsgálni, hogy a szerződés, illetve a szolgáltató (persze ha a szolgáltató a Vodafone) lehetővé teszi-e, hogy csak a kifejezetten nagy költségű előfizetések kerüljenek át Red tarifába; ha ennek nincs akadálya, akkor érdemes csak ezeket átrakni. Minden előfizetés átrakása szinte biztos ráfizetés!
  • A Red EU Roaming csak azokban az országokban érhető el, ahol az „EuNapi” szolgáltatás is, azaz: EU, Izland, Svájc, Törökország (részletesen: http://www.vodafone.hu/docs/EuropaNapijegyPartnerhalozatok.pdf)
  • Nemzetközi hívások EU-ból EU-ba: Hazatelefonálni korlátlanul lehet. Kérdés azonban, mi a helyzet, ha pl. Németországból német, francia vagy török illetve svájci számot (azaz „EuNapi” országot!) hívunk. Az adatkeret mellett ez a legnagyobb különbség a három csomag között: Ezek nemzetközi hívásoknak minősülnek, azaz Red Basic EU esetén a Díjszabás szerinti nemzetközi árakkal számlázódnak, nem érvényes rájuk a korlátlanság! Ha nagyon sok ilyen hívásunk van, akkor magasabb csomagot érdemes választanunk: Business Red EU Standard csomag esetében 50 perces keretig ingyenes az ilyen nemzetközi hívás, Business Red EU Premium esetén pedig itt is érvényes a korlátlanság. A hangsúly azonban a mértéken van, hiszen a Basic és a Premium csomag között majdnem kétszeres a különbség!
  • Nemzetközi hívások EU-ból EU-n kívülre: Ha nem „EuNapi” országot hívunk, azaz pl. Kínát vagy Ausztráliát, akkor a Díjszabás szerinti árakkal számláz a Vodafone a Standard és a Prémium csomagok esetében is!
  • Arra is érdemes odafigyelni, hogy bizonyos feltételek (pl. készülékvásárlás) megléte esetén Office 365 és Vodafone CLOUD szolgáltatás is jár az előfizetéshez. Az adatkeret felhasználása esetén Plusz Adat Opció rendelhető. A Red csomagok nem használhatók tömeges és automatikus hívások, adapter, M2M, tömeges SMS szolgáltatások igénybevételére.
  • A csomag megvásárlása két év hűségre kötelezi, meglévő szerződéstől függetlenül.
  • Az adatcsomagnak köszönhetően érdemes Skype-ot használni külföldön is, így nagyon olcsón lehet vezetékes telefonokat is hívni bárhol a világon.

Javaslataink:

  • A fenti 3 csomag közül a Business Red EU Standard csomag az, amelyikre érdemes lehet váltani. Természetesen a fentiek figyelembevételével.
  • A Business Red EU Standard és a Business Red EU Premium csomag esetén adat-társkártya is kérhető, amely alkalmas arra, hogy a forgalmazott adatmennyiséget megossza, pl. tablettel..

Figyelem! Vállalatmérettől függően más-más Red csomagokkal kell számolni, mi itt csak a közép- és nagyvállalati EU csomagokat emeltük ki.
A Ready Businesst ne tévessze össze a fenti csomagokkal! A Ready Business egy integrált, több választható elemből álló, vállalatra szabott rugalmas, egyedi, nemzetközi szinten jelen lévő megoldás.
A RED/RED EU csomagok részei lehetnek a Vodafone integrált, vállalatra szabott telco megoldásának, a Ready Businessnek is, a részletekre azonban itt is figyelni kell!

További részleteket az üzleti díjszabásban találhatunk. (A Díjszabás itt érhető el: http://www.vodafone.hu/vodafonerol/aszf)

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.