5G: Egy csukott ajtó is elég, hogy drámaian lecsökkenjen a sávszélesség?

Szűcs Ádám

Neville Ray, a T-Mobile technológiáért felelős vezetője egy blogposztban kifejezetten arról ír, hogy a millimétersávon használt 5G sohasem lesz máshol elérhető, mint a sűrűn lakott városi területek. Sok a félreértés és félrevezetés 5G témában, úgyhogy tegyük fel bátran a kérdést:

Ez vajon mit jelent?

A millimétersáv, vagy mmWave egy magas, 30 és 300 gigahertz közötti frekvenciát jelöl, ahol a sávszélesség, tehát az egységnyi idő alatt forgalmazható bitek száma magas. Aki például arra vár, hogy az 5G segítségével minden eddiginél gyorsabban letölt több gigabájtos fájlokat, az gyakorlatilag erről álmodozik.

Csakhogy a nagy sávszélességnek ára van: minél magasabb frekvenciát használunk, annál közelebb kell lennünk egy adótoronyhoz, hogy egyáltalán kommunikálni tudjunk vele. Ebben az esetben már olyan sűrűn kell telepíteni antennákat, hogy sehol máshol nem éri meg ilyen infrastruktúrát üzemeltetni, mint nagyvárosokban.

A másik probléma az árnyékolás. A mmWave esetében elég egy ajtó ahhoz, hogy a jel megszűnjön:

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az 5G szolgáltatás megszűnik, csak azt, hogy azon a frekvencián megszakad a jel, ezért a telefon egy másik frekvencián kommunikál. Az 5G egyik fontos jellemzője az, hogy minden use case-re megfelelően optimalizált beállítást kínál. Ahol nagy sávszélesség kell, ott például nem a késleltetés lesz alacsony, hiszen nincs akkora jelentősége a fájl-letöltésnél. Ahol viszont a késleltetés a kritikus, de nincs nagy adatfolyam – például az IoT esetében sokszor, az URLLC (Ultra-reliable low latency communication) használata esetén -, ott erre megfelelően reagál a hálózat. A fenti gif-en jól látható, hogy amellett, hogy a mmWave jel megszűnik, a 600Mhz-es jel meg sem moccan, az továbbra is megszakítás nélkül működik.

“600Mhz? Azt hittem ez a jövő technológiája, nem a múlté!”

– gondolhatnánk. A helyzet az, hogy az 5G valamilyen szempontból a múltból is merítkezik. Nézzük csak meg, hogy idén új, széles sávú frekvenciahasználati lehetőségeket értékesít az NMHH, ezek egyike a 700 Mhz-es sáv. Ki hinné, de ezt kifejezetten az 5G számára teszik elérhetővé, annak ellenére, hogy a Digi számára is jól jönne, így most belépő, önálló piaci szereplőként?

Tehát ahogy a 4G, úgy az 5G is képes alacsonyabb frekvencián dolgozni, de az 5G maximuma millimétersávra tolódik. Ami nagyon gyors, de egyben nagyon érzékeny. És mivel Magyarország nagyobb része 20 ezer főnél kisebb településen él, szinte kizárt, hogy a legtöbb magyarországi lakos otthonában – vagy akár az otthona előtti járdán – üdvözölheti a megoldást.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.