Mit jelent az, hogy Wi-Fi 6, Wi-Fi 5 és Wi-Fi 4? 

Szűcs Ádám

A Wi-Fi Alliance, vagyis a wifi-technológiát otthonainkba szálító cégek szövetsége bejelentette:

megváltoztatják a wifi-szabványok elnevezését.

Ezidáig ha mondjuk routert vásároltunk, a dobozon egy 802.11a/b/g/n/ac feliratot kerestünk, hogy megbizonyosodjunk, tudja az eszköz az ac szabványt (meg persze a többit, ami előtte volt). Sőt, idén már a 802.11ax feliratot is nézegethettük, hiszen a legújabb wifi-szabványt már így nevezték el. Ez már az OFDMA technológiával és a 1024-QAM amplitudómodulációval hatékonyabb és gyorsabb lett, mint az elődje (csak hogy további rövidítésekkel bonyolítsuk a dolgot).

A Wi-Fi Alliance pedig ránézett a 802.11a/b/g/n/ac/ax karaktersorra, és joggal érezte: ez már sok. Be kell vezetni a mindeni számára érthető jelöléseket. Így aztán ezeket találták ki:

  • Wi-Fi 6 = 802.11ax
  • Wi-Fi 5 = 802.11ac
  • Wi-Fi 4 = 802.11n

A korábbi szabványokat nem látták el számmal, mert azok annyira régiek.

Szóval ha a fenti elnevezésekkel találkozunk, ne ijedjünk meg. Elég ha azt tudjuk, a 6-os a legújabb, de egyelőre senki nem néz ránk rossz szemmel, ha egy 5-öset veszünk.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.