Miért váltanak az emberek iOS-ről Androidra, és fordítva?

Szűcs Ádám

A mobil operációs rendszerek listája nagyjából kétszereplős. Az Android a világ összes okostelefonjának 77 százalékán fut – és ez a szám erőteljesen nő, főként az egyéb rendszerek kárára -, miközben az iOS 19 százalékon áll, és lassan csökken a részesedése. Ez a világviszonylatban mért statisztika, Magyarországon ez a számpáros 83-11, Indiában 90-3, Észak-Amerikában 52-47, mindenhol a Google OS-nek javára (a Statcounter mérése szerint).

A használatban lévő készülékek 98 százalékára iOS vagy Android csücsül, így mindenki, aki abból a bizonyos 2%-ból vált át a mainstreambe, gyakorlatilag teljesen érthető döntést hoz.

Nem akartam már ennyire underground lenni!

Így tehát a switcherek világának érdekesebb részét kétfelé bonthatjuk: azokra, akik az Apple hajóját hagyják el, és a számtalan gyártó által készített, de alapjaiban a Google rendszerét futtató telefonok világába ugranak, és akik fordítva döntenek. És noha elszigetelt esetekről tudunk – mindenkinek van a baráti körében egy-két friss “átváltó” -, érdekes látni, hogyan működik ez társadalmi szinten. Miért váltanak az emberek tömegesen ide vagy oda?

Látatlanban én azt mondanám, hogy egészen más dolgok mozgatják egyik vagy a másik oldalt. Egyértelmű, hogy az Android rendszerekben a változatosság, az alkalmazásokra vonatkozó kevesebb kötelem, testre szabható OS és potenciálisan alacsonyabb ár az előny, míg az iOS-ben az App Store nagyobb biztonsága, a privát szféra védelme, a hardver és szoftver egy kézben tartása és persze a bizonyos korosztályokban és országokban továbbra is státuszszimbólumként működő erős brand lehet vonzó.

De ezek az én gondolataim, amiket az iOS és Android telefonokat tanulmányozva, és több mint tíz évig a piac híreit napi szinte követve szűrtem le. Teljesen eltérő tehát, ha az átlagfelhasználó nem ezeket mondja, ha mást lát előnyös tulajdonságnak, vagy urambocsá téved. A PCMag nemrég feltette ezt a kérdést 2500 válaszadónak, ami ugyan nem a világ, nem is feltétlenül reprezentatív – a merítés is egy szűkebb csoportból állt össze -, de azért mégiscsak láthatunk érdekes számokat.

A válaszok végül nem lettek olyan változatosak, mint amilyenre számítottunk. Szó sincs a fenti szempontokról, ami persze a közvélemény-kutatás kérdéseit is minősítheti. Kiugró értékek azonban láthatóak egyik és másik oldalon, és jobb híján ezekbe a nagy eltérésekbe lehet belekapaszkodni, ha kíváncsiak vagyunk,

mit is gondolnak az emberek nagy általánosságban egyik vagy másik mobil operációs rendszer előnyének?

Először is: melyik irány erősebb, az iOS — Android, vagy az Android — iOS? A felmérés szerint utóbbi, a megkérdezettek 18 százaléka váltott Apple telefonra, mígy az ellenkező irányba csak 11 százalék döntött. A többiek maradtak, ahol voltak. Ez a szám valójában nem mond semmit: Észak-Amerikában az iOS – Android arány kábé 50-50%, ilyen számokat nagyon kevés helyen láthatunk. A váltást ráadásul befolyásolja az is, hogy épp milyen új telefont mutattak be, Samsungot, Huawei-t vagy iPhone-t.

Akik iOS-re váltottak, azok majdnem fele állítja: a jobb felhasználói élmény az ok. Ugyanezt az ellenkező irányban csak 30%, így kijelenthető, hogy az iOS ebből a szempontból sokkal erősebb a felhasználók fejében. Az alacsonyabb ár pedig épp a másik irányba leng ki: az Androidra váltók csaknem harmada jelölte meg ezt indokként, az iPhone-t választók csupán 11%-a hivatkozott erre. Ugyan nehéz elképzelni, hogy valaki almalogós termékre vált úgy, hogy megtartja a vásárolt termék műszaki színvonalát, és kevesebbet költ, de ezek szerint elképzelhető.

Ami viszont valahol szomorú: a vevőszolgálat minősége kevésbé nyom a latban, kevesen választják ezt fontos szempontnak, ahogy a szoftverfrissítések gyakoriságát is lesajnálják a válaszadók. Pedig amikor a “better feature” képességek mégsem működnek úgy, ahogyan kellene, az ilyenek tudnak minket kihúzni fájdalommentesen a bajból.

Plusz érdekesség – és tényleg vegyük hozzá, hogy a válaszadók nyilván leginkább angol anyanyelvűek voltak -, hogy a váltás oka nem valami jó időben jól meghozott döntés. Általában akkor váltanak, amikor az előző készülék eltörik, vagy lejár a szerződés.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.