Milyen a legjobb VPN megoldás?

Szűcs Ádám

Ahogy annak idején a “router”, úgy most “VPN” fogalma kezd egyre közelebb húzódni az ebből egyelőre mit sem értő átlagemberekhez. Most már olyanról is hallani, hogy tévében is reklámoznak nagy VPN cégek, akik egyetlen szolgáltatása a virtuális magánhálózatok nyújtása, és a reklámokban felhívják a figyelmet: veszélyben van, aki nem VPN-ezik.

Ez vajon igaz?

A VPN (Virtual Private Network – virtuális magánhálózat) eredetileg olyan, zárt csatornán történő kommunikációt jelentett, amivel például céges dolgozók el tudták érni a belső szervereket, erőforrásokat. Később azonban elterjedt egy ennél sokkal tágabb felhasználási mód: a felhasználók VPN-kapcsolatot alakítottak ki egy szolgáltatói szerverrel a világ egy másik pontján, ami letöltött-feltöltött adatot, majd ezt továbbította a kiindulási pontra. Értelemszerűen, mivel egy szerver járt el helyettük, a végpont ezen szerver IP címét látta – a felhasználóé rejtve maradt.

Ezzel pedig – egy megfelelő országban elhelyezett szervert használva – geoblokkolt tartalmakat lehet elérni, de ami a legfontosabb: anonim módon tudunk netezni (a valódi IP címünket csak a VPN szerver látja, jó esetben ezt nem jegyzi fel, a köztünk lévő kommunikáció pedig titkosított). Márpedig ha egyre több cégről derül ki, hogy az adatainkat megszerzi, és értékesíti, és a magánszférához való jogért egyre vehemensebben kell harcolni, akkor hajlamos egyre több ember inkább egy köpeny alá bújni. Akkor is, ha egyébként nincs rá különösebb oka.

Meglepő módon ma már mobilszolgáltatók is kínálnak VPN megoldásokat, itthon már évek óta elérhető hasonló szolgáltatás több mobilszolgáltatónál, nemrég pedig az USA-beli Verizon is bejelentette, hogy Safe Wi-Fi néven VPN szolgáltatást nyújt. A név egyértelműen utal arra, hogy a cég a nyílt wifi-hálózatokon történő biztonságosabb mobilozást jelöli meg legfontosabb érvként, mégis sokan felkapták a fejüket erre a fejüket:

Hiszen én pont azért használok VPN-t, hogy a mobilszolgáltató ne lássa, mit csinálok!

– írták többen. Aki attól tart, hogy egy hatósági eljárás során az IP címét, az általa látogatott oldalakat, a forgalmi adatait kiadja a szolgáltatója, az nehezen fog ugyanebben a szolgáltatóban bízni, amikor azt kínálja: elérhetetlenné teszi ezeket az adatokat.

Mert az egész erről szól: a bizalomról. Nem bízunk a nagy cégekben, ezért független VPN-szolgáltatókat választunk. Olyanokat, amik egyetlen üzleti célja a VPN hálózatok biztosítása, az internetelérés anonim módon. Ezért lehet, hogy olyan cégeket veszünk halálosan komolyan, mint például a Hide My Ass nevű.

Csakhogy az elmúlt években kiderült: fogalmunk sincs, pontosan mit és hogyan végeznek ezek a cégek, pontosan mikor mi történik az adatforgalmunkkal. Tavaly olvashattunk arról, hogy egy kutatás során a Google Play Sore-ban található appokat leellenőrizték, amikről kiderült, megdöbbentően alacsony szintű biztonságot adtak. Volt, aki nem is titkosított egyáltalán, mások a IPv6 forgalmat teljesen kihagyták a VPN-csatornából.

Amik a hívószavak ma, ha egy VPN szolgáltatót megítélünk:

  • Sok aktív szerver, sok országban
  • Vállalat földrajzi illetősége
  • Szimultán kapcsolatok száma
  • IP címek száma
  • Logolás mennyisége (marad-e bármi információ rólunk bárhol)
  • VPN protokollok használata (PPTP, SSTP, L2TP/IPSec vagy más)
  • Egyéb lehetőségek: próbalehetőség, pénzvisszafizetés, Bitcoin fizetés, alacsony havidíj

Teljesen megítélhető ezek alapján egy szolgáltató? Nem. A többi – kitaláltátok – a bizalomról szól. Még mindig. A CNET 2018-as listáján a NordVPN az első helyezett, ahogy más listákon is rendre elöl szerepel a panamai illetőségű cég. Maximális pontszámot kapott még a StrongVPN is.

A VPN használata növeli a biztonságot és a jobban biztosítja a magánszféránkat? Igen, kétségtelenül. Tökéletes biztonságban leszünk, ha ilyet használunk? Nem, természetesen nem. A tévéreklámok ijesztgetése, amik arról szólnak, hogy holnap ránk ugrik három hacker, és ellop mindenünket, csak a magas előfizetői szám elérésére jók, méghozzá olyan előfizetőket céloznak meg ezzel, akik nem igazán tudják, miről szól a VPN.

Külső munkatársaknak céges hálózatra csatlakozásra: alapértelmezett. Céges telefonokra, amik nyílt wifiket használnak: ajánlott. Kínaiként elérni a Whatsapp, Facebook, Youtube szolgálatásokat, vagy más geoblokkolt, cenzúrázott tartalmakat elérni a világ bármely pontján: csak így lehet. Ha el szeretnénk tüntetni a tevékenységünk nyomait a szolgáltatók elől: kötelező. Minden más esetben a VPN nem nyújt hatalmas előnyöket: nem az, ami megoldja minden problémánkat.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.