Az 5G elsőségért folyó verseny hasonlít a Holdra szállásra

Szűcs Ádám

Noha az 5G hálózatok műszaki szabványai még mindig nincsenek véglegesítve, máris beindult a verseny az ötödik generációs hálózatok kiépítésének elsőségéért.

Látszólag megint a nagyok csatájáról van szó: ezúttal az Egyesült Államok és Kína/Dél-Korea a szemben álló felek, és abban az USA-beli kormányzati főemberek és a telekommunikációs iparág is egyetért, hogy ha megmarad utóbbiak előnye, az nagy veszteség lesz az országnak. “Win the 5G race”, vagyis megnyerni az 5G versenyt – ilyen szófordulatokat hallhatunk az amerikai szakértőktől. A nemzetbiztonsági hivatal jelentésében még rátesznek egy lapáttal, és hozzáteszik: ha Kína dominálja a hálózati iparágat, akkor ők fognak nyerni politikai, gazdasági és katonai szempontból is.

Európában sem esemény nélkül készülnek a bevezetésre, az EE mobilszolgáltató bejelentette nemrég, hogy októberben aktiválja az Egyesült Királyság első 5G próbahálózatát London Tech City részén. Tíz ponton állítanak fel állomásokat, a közösségi oldalakon választják ki azokat a szerencséseket, akik egy-egy 5G-s kommunikációra is képes készüléket kapnak, hogy teszteljék a szolgáltatást.

De ez mind semmi. A harc annyira éles, hogy egy mobilszolgáltató már májusban bejelentette: ha az 5G verseny arról szól, hogy ki tud egy országban 5G-s mobilhálózati szolgáltatásokat elindítani, akkor ők, a katari Ooredoo megnyerte a csatát. Azt állítják, kereskedelmi használatra elérhető az 5G-s hálózatuk, 3.5GHz-es spektrumban Dohában, miután sikeresen lezárták a tesztidőszakukat felállították a bázisállomásokat.

Mielőtt elkezdenénk udvariasan tapsolni, gondoljuk meg: továbbra sincsenek véglegesítve a standardok, ráadásul az Ooredoo, aki maga is kiemeli a nyilvánvaló tényt, miszerint 5G kompatibilis eszközökre van szükség a hálózatuk használatához, egyáltalán nem kínál semmi ilyen eszközt a vásárlók számára.

Az őrült, és néha már abszurd verseny odáig fajult, hogy amikor azt olvassuk, Indiában 2019 közepén kezdik meg a teszteket, és 2020-ban vezetnék be a szabványt, azt gondoljuk: micsoda elmaradás. Pedig teljesen életszerű számok ezek, illetve azok lennének, ha nem kellene attól tartani: aki első, az politikailag, gazdaságilag és katonai értelemben is nyer valamit.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.