ECE esettanulmány


Az ECE 2008-ban döntött először úgy, hogy a telekommunikáció területén a SciamuS szakértelmére támaszkodik, és büszkék vagyunk rá, hogy azóta hét sikeres projektet zárunk együtt. Költségoptimalizáláson, tendereztetésen kívül segítséget nyújtottunk számlakonszolidációban, az üzletközpontot kiszolgáló alközpont díjainak újratárgyalásában, a teljes üzletközpont informatikai infrastruktúráját és informatikai üzemeltetését célzó fejlesztések beszerzésében is.

Az Ügyfél

Az ECE 1965 óta üzemeltet bevásárlóközpontokat. A jelenleg 200 bevásárlóközpontjával az európai piac vezetőjévé vált a bevásárlóközpont üzemeltetésében. Az ECE Budapest 1996 óta végzi tevékenységét Magyarországon. Az Árkád Örs vezér tere (2002), az Árkád Pécs (2004), az Árkád Győr (2006) a Fórum Debrecen (2008) és az Árkád Szeged (2011) bevásárlóközpontok üzemeltetéséért felelős.

A probléma

A budapesti Árkád üzletközponti vezetékes adat- és hanghálózatának üzemeltetésére kötött hosszútávú koncessziós szerződés lejár. A szolgáltatással kapcsolatos műszaki probléma nem volt, de a szolgáltató új ajánlata nem tartalmazott műszaki fejlesztést. Ellenajánlat érkezett más szolgáltatótól, amely új optikai hálózatot és más kedvezőbb feltételeket tartalmazott.

A projekt bemutatása

A projekt feladata a budapesti Árkád üzletközpont belső vezetékes hang- és adathálózatra vonatkozó igények tisztázása, az üzemeltetés és fejlesztés a tendereztetése, és új hosszú távú szolgáltatói szerződés megkötése.

A SciamuS több ízben egyeztetett a jelenlegi szolgáltatóval a meglévő szolgáltatáspaletta teljes felmérése érdekében, amelyről naprakész dokumentáció sem a szolgáltató, sem az ECE részéről nem állt rendelkezésre. A bérlői igényeket az ECE mérte fel a SciamuS által készített kérdőívvel, amelynek az egyeztetése után együtt alakítottuk ki a szolgáltatással szembeni műszaki elvárásokat. Ezt követően került sor újabb ajánlatkérésre és több fordulós szakmai egyeztetésre mindkét pályázóval.

Az új ajánlatok beérkezése után a SciamuS

  • több aspektusból hasonlította össze az ajánlatokat, például
  • a bérlői kereskedelmi feltételek,
  • az ECE kereskedelmi feltételek,
  • a műszaki megfelelőség,
  • az átállással járó előnyök, hátrányok,
  • a kiépítési határidők,
  • az üzemeltetési szolgáltatás minőségi paraméterei

alapján, és javaslatot tett a választandó szolgáltatóra, és a szerződési feltételekre. A döntés után a SciamuS részt vett még az üzemeltetési szerződés véleményezésében, illetve javaslatot tett több kiegészítésre is.

 

Eredmények és konklúzió

Az új szerződés értelmében a budapesti Árkádban az ECE és bérlői jelentősen kedvezőbb műszaki és kereskedelmi feltételekkel vehetik igénybe a távközlési szolgáltatásokat az épületen belül, amely szerződés kitér a korábban nem szabályozott kérdésekre (pl. kiépítési határidők) is.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.