Számlaaudit, avagy így vizsgáljuk át céges számláinkat, 4. rész – Hibás nemzetközi, roaming számlázás

Nagy Koppány
Nagy Koppány

A SciamuS a kezdetek óta foglalkozik telekommunikációs számlák auditálásával, átvizsgálásával, hibás számlák reklamációjával. A számlázási hibák általában nem szembeötlők. Ritka – de nem példa nélküli – hogy rosszul kerül beállításra egy havidíj, vagy egy percdíj. Mégis rengeteg más – ránézésre akár nem is ellenőrizhető – számlázási hibát fedeztünk már fel az évek során, amelyek komoly költségtöbbletet eredményeztek. Az alábbi példával folytatom sorozatot, a negyedik résszel.

A nemzetközi és roaming díjszabást minden mobilszolgáltató feltünteti az ÁSZF-ében, az itt található díjakon bármely előfizetéssel rendelkező ügyfél igénybe veheti a szolgáltatást. Az egyedi díjszabással rendelkező vállalatok esetében ezen díjak is mindig megegyezés tárgyai, vagyis itt is érvényesíthető egyedi kedvezmény. Ez leginkább nemzetközi, illetve nemzetközi piacra dolgozó üzleti előfizetők esetén kulcskérdés, és bár egyedi díjazásról beszélünk, mégis van egy alapvető különbség a belföldi havi- és percdíjakhoz képest, ami fontos lehet. Mégpedig az, hogy a nemzetközi és roaming díjak esetében nem egyedi percdíjat, hanem egyedi kedvezményt állapítanak meg, és állítanak  be a rendszerükben.

Elvileg ez apróság, látszólag nincs jelentősége. Ha 15 forintos percdíjban állapodunk meg, nekünk mindegy, hogy az egységárhoz 15 Ft-ot írnak, vagy 30 Ft-at, amire 50%-os kedvezményt érvényesítenek, hiszen egy perc után így is, úgy is 15 Ft-ot fizetünk. Egy feltétellel: ha a kedvezményt tényleg minden eseten érvényesíti is a szolgáltató. Márpedig a tapasztalat azt mutatja, hogy nem példa nélküli, hogy a kedvezményt csak a hívások egy részére számlázzák ki. Ráadásul ennek oka a szolgáltatók számlázási rendszerétől függően más és más lehet. Előfordul, hogy – feltehetően emberi mulasztás miatt –

  • több folyószámla esetén csak azok egy részén aktív a kedvezmény, másokon nem,
  • rosszabb esetben folyószámlán belül egyes előfizetésekre vonatkozik, másokra nem,
  • ennél még nehezebben észrevehető, ha kezdetben valamennyi előfizetésen jól számláz a szolgáltató, de a szerződés alatt aktivált új előfizetéseken már nem,
  • vagy ha EU roaming helyzetből indított nemzetközi hívásra a nemzetközi kedvezmény nincs érvényesítve.

A fentiek csak a legjellemzőbb számlázási hibák roaming- és nemzetközi kedvezmények esetén, de az alábbiakkal is találkoztunk már:

  • kiemelt országok irányába történő hívásokra állapított meg egyedi kedvezményt a szolgáltató a szerződésben, de azokat csak az adott országba irányú vezetékes hívásokon érvényesítette, a mobil hívásokra nem, vagy
  • a roaming kedvezmény több zónára is vonatkozott, de csak azok egy részén volt ténylegesen jóváírva,
  • a roaming hívásokra jól számlázta a kedvezményt a szolgáltató, azonban az SMS-ekre már hibásan.

Sajnos, gyanítható, hogy a SciamuS tevékenysége folytán ez a lista a jövőben még bővülni fog, hiszen újabb és újabb problémákra derítünk fényt az új ügyfeleinknél.

A kedvezmények nem, vagy nem teljes mértékben való érvényesítéséből származó számlázási hibát pedig jóval nehezebb észrevenni, mint egy rosszul beállított percdíjat, hiszen nem elég ránézni, meg kell találni az adott sorhoz tartozó kedvezményt, és összeadni, osztani, szorozni kell. Ráadásul a papírszámlán az ilyen tételek hívószámonként külön szerepelnek. Ki fogja ezt minden hónapban becsülettel ellenőrizni mondjuk 400 előfizetésen? Senki. Még mi is csak elektronikus állományokban végzünk ilyen szintű számlaauditot.

Egyébként mi nem feltételezünk rosszindulatot, ezek a hibák emberi mulasztás eredményei. Viszont pont az emberi hibák miatt fontos, hogy átnézzük, átnézessük szakértőkkel, mennyit fizetünk, különben minden jóakarat mellet sokkal több költségünk lesz, mint amennyi indokolt.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.