Bye-bye GSM adapterek

Nagy Koppány
Nagy Koppány

Üzleti felhasználók számára nem ismeretlen fogalom a GSM adapter. Ez az eszköz hivatott a vezetékes telefonról indított hívásokat mobil hívássá transzferálni még a szolgáltatói hálózatba való kilépés előtt az előfizető oldalán. Évtizedekkel ezelőtt árazási, kereskedelmi okok vezettek a GSM adapterek elterjedéséhez.

Hogy megértsük ennek létjogosultságát, nézzük meg közelebbről az üzleti modellt: Ha én, az előfizető az A szolgáltatóval kötök szerződést, de B szolgáltató hálózatán működő számot hívok fel, a hívás idejére a két hálózat között összekapcsolás jön létre, és jól látható, hogy nemcsak A, de B szolgáltató is nyújt számomra szolgáltatást. Tekintettel arra, hogy a fogadott hívásnak (a hívott fél oldalán) nincs díja, én B szolgáltatótól számlát nem kapok, B szolgáltató úgy jut a nyújtott szolgáltatásért a pénzéhez, hogy az általam A-nak fizetett díjból részesül, amit hó végén számol el A szolgáltatóval. Ez hívják végződtetési díjnak, amely nagykereskedelmi árat a hatóság (NMHH) szabályoz.

A percdíjak meghatározásában az összekapcsolási díj is alapvető szerepet játszik. Mindannyian emlékszünk az évezred eleji mérhetetlenül magas, akár 50-100 forintos mobil percdíjakra. Ennek részben ez az elszámolási díj volt az oka: nem érte meg olcsóbban adnia egy szolgáltatónak a „percet”, hiszen ő maga is ennyit fizetett érte.

Maga a végződtetési díj egyébként nagy átlagban nullszaldósnak tekinthető a szolgáltatók részéről, hiszen amennyiben én felhívom az egyik másik szolgáltató előfizetőjét, a saját szolgáltatómnak díjfizetési kötelezettsége lesz ezen szolgáltató irányába, amennyiben azonban visszahív ugyanezen illető, a saját szolgáltatómnak „keresek pénzt”. Tehát azt lehet mondani, hogy bármilyen magas is az összekapcsolási díj, ha a kimenő és a bejövő hívások forgalma megegyezik, a kiadás és a bevétel kiegyenlíti egymást. Ez hosszú távon a végződtetési és így az előfizető percdíjainak csökkenéséhez vezethet, hiszen mindegy, hogy magas vagy alacsony díjak oltják ki egymást.

Igen ám, de a vezetékes és mobil hálózaton végződtetett hívások összekapcsolási díja között óriási eltérés volt (vezetékes területen sokáig eltértek a díjak helyi-országos, csúcsidő-kedvezményes időszak, valamint szolgáltató szerint is, ellensúlyozandó a Magyar Telekom piaci túlsúlyát), előbbi az utóbbinak a tizede sem volt, így a kimenő és bejövő hívások költsége közötti különbség a vezetékes szolgáltató oldalán nem volt „lenyelhető”. Ez pedig azt eredményezte, hogy vezetékes hálózatról a mobilhálózatok hívásának nagyon magas percdíja lett.

Ezen pénzügyi problémára jelent műszaki megoldást a GSM adapter, ami a gyakorlatban egy, a vezetékes alközpontra csatlakoztatott modul. Ebben egy mobil előfizetői SIM kártya van, és a vezetékes telefonról indított mobil irányú hívásokat az adapter a benne üzemelő előfizetésen keresztül a mobil szolgáltató hálózatán küldi ki, azaz a gyakorlatilag mobil hívássá alakítja át. Ennek a megoldásnak ugyan vannak hátrányai, kényelmetlensége, de ezzel az egyszerű trükkel a hívásért már a mobilszolgáltató által biztosított, jóval alacsonyabb percdíjat kellett fizetni.

Később a komolyabb igények kielégítésére a szolgáltatók mobil direkt bekötést, mobil átjárót is kiépítettek, ami ugyanezt a funkciót látja el magasabb szintű szolgáltatás mellett.

Az utóbbi évtized folyamán a vezetékes és a mobil végződtetési díjak azonban folyamatosan csökkentek. Utóbbiak sokkal nagyobb mértékben, mint a vezetékesek.

2009-et követően a következő módon alakultak / alakulnak a mobil összekapcsolási díjak (minden adat Ft/perc):

2015 óta a mobil végződtetési díj is 2 Ft alá került, azóta is 1,71 Ft/perc. Ez az összeg pedig már nem indokolja, hogy a vezetékes szolgáltatók kétjegyű egységáron kínálják a mobil irányú hívásokat, még ha saját bevételük maximalizálása érdekében ezt is teszik. A piaci versenyhelyzet előbb-utóbb ki fogja kényszeríteni, hogy vezetékesről is ugyanolyan díjon lehessen mobilt hívni, mint mobilról. Ez pedig oda vezet majd, hogy a korábban beüzemelt adapterektől búcsút vehetünk, hiszen már nem kell együtt élnünk azok kényelmetlenségével, és nem kell őket karbantartani, üzemeltetni.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.