Ne keverjük össze: szerződéshossz vagy hűségidő

Nagy Koppány
Nagy Koppány

Bevett szokás, hogy mikor a távközlési szolgáltatóval szerződést kötünk, mindkét fogalommal találkozunk, hiszen békében megférnek egymás mellett, főleg ha értjük, melyik fogalom mit is jelent pontosan. Az már viszont egyáltalán nincs rendben, hogy a fenti két fogalmat előszeretettel keveri össze a sajtó, de még a szolgáltatói szerződések is.

Két fogalmat különböztessünk meg. Először is tisztázzuk, mit nevezünk itt előfizetőnek. Az előfizető egy előfizetés (SIM-kártya/vonal) tulajdonosa, hozzá kapcsolódik egy vagy több szolgáltatás, illetve eszköz. Az ügyfél az itt használt terminológia szerint egy cég vagy intézmény, aki több előfizetéssel rendelkezik.

Akkor tehát lássuk, mi a különbség szerződéshossz és hűségidő között.

Amikor az ügyfél a Szolgáltatóval határozott idejű szerződést köt, a szerződésben megállapítják annak hosszát: ez a szerződéshossz. Például: 24 hónap, vagy 2019. december 31-ig terjedő időszak.

A szerződéshossz és a szerződésben foglalt valamennyi feltétel a szerződés hatálya alá tartozó valamennyi előfizetésre (és szolgáltatásra) vonatkozik.

A hűségidő ezzel szemben arról szól, hogy az előfizető a szolgáltatóval meglévő szerződése keretében megrendel egy szolgáltatást (vagy eszközt), amelyre vállalja, hogy adott időn belül ezt a szolgáltatást nem mondja fel. A szerződés határozott idejének vége előtt is lejárhat, de azon túl is nyúlhat.

A hűségidő egyetlen szolgáltatásra és/vagy eszközre terjed ki, a szerződés alá tartozó többi szolgáltatást (előfizetést) nem érinti.

Hogy üzleti együttműködésekben miért nem mindegy, mikor melyiket használjuk, és miképp „egészítik ki egymást”, az alábbi példán mutatjuk be.

  • Az ügyfél 36 hónapos szerződést köt a Szolgáltatóval 2017.december 1-én, vagyis a köztük lévő jogviszony 2020. november 30-ig fennáll (szerződéshossz)
  • A szerződés keretén belül 150 mobil előfizetést kíván üzemeltetni, amelyek közül ötvenhez készüléket vásárol a szolgáltatónál az első napon 12 hónapos hűséggel – üzleti szerződésben ez engedélyezett (hűségidő, ami a szerződés előtt lejár)
  • Fél évvel később pár előfizetésen kedvezményes adatcsomagot aktivál, amely kedvezmény feltétele a szolgáltatás fenntartása 24 hónapig (hűségidő, ami a szerződés előtt lejár)
  • 2020 januárjában bővíteni kell a flottát, 30 új előfizetést rendel a cég készülékkel, adatcsomaggal, de csak 12 havi hűségidővel (hűségidő, ami a szerződés határozott idején túllóg)
  • Mivel 2020. november 30-án még 30 előfizetésen élő hűségidő van, ezért az Előfizető úgy dönt, a szerződés hosszabbítását kezdeményezi, amelyet Szolgáltató elfogad, 12 hónappal, 2021. november 31-ig meghosszabbítják a szerződést (szerződéshossz)

A példán keresztül jól látható, hogy az egyes szolgáltatások hűségideje a szerződés hosszat közvetlenül nem befolyásolta, azonban a szerződéslejáratkor fennálló hűségek miatt az Előfizető a szerződés meghosszabbítása mellett döntött. Amennyiben nem így tett volna, és a szerződés megszűnik, két lehetősége marad: vagy kifizeti a hűségből származó kötbérösszeget, vagy hűséggel terhelt szolgáltatásokat egy másik szerződés keretein belül (vagy ÁSZF szerinti alaptarifákon) fenntartja.

Lehetőség szerint mindig törekedjünk arra, hogy a szerződéshosszon semmilyen hűség ne nyúljon túl, mert abban az esetben a hűséggel terhelt „kisebbség” miatt kerülhet kényszerpályára az egész szerződéses állomány, illetve rosszabb tárgyalási pozícióba az Ügyfél.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.