M2M szolgáltatások a távközlésben

Nagy Koppány
Nagy Koppány

A M2M (machine to machine) szolgáltatás alatt értünk minden olyan kommunikációt, amelyben a kezdeményező és fogadó fél is egy gép, és az automatikus együttműködéshez nincs szükség emberi beavatkozásra. A mobil telekommunikációval egyidőben rohamosan terjedtek, és terjednek ma is azon felhasználások, amelyek erre a technológiára épülnek. Előnye, hogy olcsó (nincs szükség kiépítésre és folyamatos karbantartásra), gyorsan létesíthető, könnyebben lecserélhető, mint a vezetékes hálózat és távolból menedzselhető.

Felhasználási lehetőségeinek nincs határa, ugyanúgy használhatjuk biztonsági berendezésekben (lopás gátló funkció, kamerák), automaták (ATM-ek, étel-, vagy ital automaták) vezérlésében, egyéb érzékelővel ellátott irányítási rendszerek kommunikációjában (fűtésszabályozás, közlekedésben forgalomirányítás), továbbá adatgyűjtő és –továbbító felügyeleti rendszerekben (tachométer, fogyasztásmérők), vagy navigációs segédeszközökben (GPS berendezések, autóflotta követés).

És hogy valójában mekkora is ez a piac?

A világon ma már kb. 200 millió M2M előfizetés üzemel, és ezek száma napról napra nő.

Itthon is egyre több cég üzemeltet üzleti M2M flottákat az üzletvitel támogatásához. És a lakossági szektorban is hódít a trend. Nem is vesszük észre, de minden nap találkozunk velük, és lassan már nem csak a mobiltelefonunkban, a laptopunkban, a riasztónkban és az autónkban üzemel ilyen, hanem a TV-nkben, a hűtőnkben, a termosztátunkban, vagy a világítás-szabályzóban.

Kérdése van?


Amennyiben a telekommunikációval kapcsolatos kérdése van, szeretne megismerni Bennünket, vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk! Szívesen vesszük honlapunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait is.